Almás pite

Hozzávalók
- A töltelékhez:
- 1 kg reszelt alma
- 5 ek kristálycukor
- 1 csipet fahéj
- 4 dl tej
- 1 db vaníliarúd
- 20 g kukoricakeményítő
- 2 db tojássárgája
- A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 1 dl tejföl
- 25 dkg vaj
- 2 db tojásfehérje
- 2 ek kristálycukor
- 1 cs sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Elkészítés
1. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a 2 tojásfehérjét, a tejfölt és a sütőport, majd az egészet kézzel összedolgozzuk. A tésztát a mélyhűtőbe helyezzük addig, míg egy kicsit megkeményedik.
2. Ha a tészta már megkeményedett, kivesszük a mélyhűtőből. Két adagra osztjuk és a sütőformának megfelelő méretűre nyújtjuk.
3. Házi vaníliás pudingot készítünk a kukoricakeményítőből, tojássárgájából, cukorból és vaníliából.
4. Az almát lereszeljük, és citromlevet facsarunk rá. A lereszelt almát megszórjuk fahéjjal, hozzáadjuk az elkészült pudingot, majd az egészet a formába tett tésztára öntjük, végül pedig ráhelyezzük a kinyújtott tészta másik felét.
5. A tészta tetejét megszurkáljuk, tojással megkenjük és a sütőben aranybarnára sütjük.