
Almás-karamellás keksz
Hozzávalók
11-12 kekszhez- Alma:
- 1 evőkanál sós vaj
- 1 gála vagy Granny Smith alma, meghámozva és apróra vágva
- 1 teáskanál fahéj
- A tésztához:
- 3 csésze liszt
- 1/3 csésze kristálycukor
- 2 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál szóda-bikarbóna
- ½ csésze sós, hideg vaj, felkockázva
- 1 csésze vaníliás görög joghurt
- A karamell öntethez:
- 4 evőkanál sós vaj
- ½ csésze barna cukor
- 2 evőkanál tej
- ¼ teáskanál vanília kivonat
- ½-3/4 csésze átszitál porcukor
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra. Helyezünk egy szilikon lapot vagy sütőpapírt egy tepsire.
2. Készítsük el az almát: közepes lángon olvasszuk meg a vajat egy kis lábosban. Adjuk hozzá az almát, és kevergetve főzzük 4-5 percig, vagy amíg az almák megpuhulnak. Keverjük hozzá a fahéjat, és hagyjuk kihűlni. (Ha gyorsítani szeretnénk a folyamaton, tegyük át egy tálba.)
3. Készítsük el a tésztát: egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk össze, amíg morzsás állagot nem kapunk. Öntsük hozzá a joghurtot, és dolgozzuk össze. Itt szükség lehet a kezünkre. Borítsuk a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk 35×10 cm-es téglalappá. Éles késsel vágjunk belőle háromszög formákat, 11-12 darabot. Finoman húzzuk szét a háromszögeket, és tegyük át őket az előkészített tepsire, egymástól 1-2 cm távolságra, mert sülés közben megnőhetnek.
4. A máz készítése: Egy kis lábosban olvasszuk meg a vajat. Keverjük bele a cukrot és a tejet. Közepes lángon főzzük 1 percig. Öntsük át egy keverőtálba, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Keverjük hozzá a vaníliát és ½ csésze porcukrot, és elektromos habverővel verjük fel. Ha szükséges, adjunk még hozzá porcukrot. Csurgassuk a mázat a még meleg kekszekre.
Forrás: www.recipegirl.com