Almás hagymaleves

Hozzávalók
4-6 adag- 10 dkg füstölt császárszalonna
- 2 ek vaj
- 1 kg hagyma
- 2 alma
- 2 dl cider (almabor)
- 1 liter alaplé
- 1-2 babérlevél
- kakukkfű
- 1 csokor snidling
- 10 dkg reszelt gruyere sajt
- 1 bagett
- só
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk a felkockázott császárszalonnát.
Amikor a szalonna zsírja kezd kisülni, rádobjuk a vékonyra felkarikázott hagymát, sózzuk és aranybarnára karamellizáljuk.
Ez a folyamat legalább 30-40 percig tart. Közben adunk hozzá egy kevés kakukkfüvet, egy-két babérlevelet.
Amikor a hagyma már aranybarna, felöntjük először az almaborral, majd az alaplével, és alacsony hőfokon gyöngyözve főzzük.
Közben meghámozunk egy almát, lereszeljük, és ezt is hozzáadjuk a leveshez.
Míg a leves fő – ez kb. 45 perc -, felszeleteljük a bagettet és megszórjuk reszelt sajttal.
Az elkészült levest tányérokba szedjük, és a kimert levesre ráültetjük a sajtos bagett szeleteket. Megszórhatjuk még egy kis aprított snidlinggel is.