
Almás gombóc
Szenzációs őszi desszert egy kellemes szombat délutánra. Almával, fahéjjal, ahogyan kell.
2015. november 21.
Hozzávalók
- 1/2 kg alma
- 20 dkg búzadara
- 2 egész tojás
- 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- egy csipet só
- zsemlemorzsa
Elkészítés
Az almát a reszelő durva fokán reszeljük le, szórjuk meg fahéjjal.
Egy tálban keverjük össze a grízt, a sót, a cukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat és a tejet, majd keverjük a masszához a fahéjas almát is. 10-15 percig hagyjuk állni, ez alatt az idő alatt épp felforr a víz, amiben a gombócokat kifőzzük.
Nedves kézzel formáljunk a masszából nem túl nagy gombócokat, főzzük őket addig, amíg feljönnek a víz tetejére, számoljunk még rá két percet pluszban, ezután pedig szedjük ki a szokásos módon megpirított zsemlemorzsába.
Fogyasztható lekvárral, de a cukros tejfölt is isteni hozzá.
Megosztom barátaimmal
