
Almás, fűszeres galette
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 8 dkg hideg vaj
- 5-6 ek. hideg víz
- cukor
- só
- töltelék:
- 1 alma
- 4-5 ek víz
- 1 ek vörösborecet v almaecet
- fél rúd vanília
- 4-5 ek cukor
- 2-3 ek méz
- só
- bors
- 1 rúd fahéj
- 2-3 szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- egy kis darab gyömbér
- tonkabab
- 1 tojás
- 0,5 dl tejszín
- 3-4 ek narancslekvár
Elkészítés
A hozzávalókat hideg kézzel gyorsan összegyúrjuk, és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap kinyújtjuk, pite formába nyomkodjuk úgy, hogy a szélei túlnyúljanak az edényen. Megkenjük a lekvárral, majd megtöltjük a töltelékkel, kivéve a széleit, ide hajtjuk vissza a tésztát. A szélét tojással megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Töltelék: az almát felszeleteljük, és egy kis cukorral és mézzel karamellizálni kezdjük. Hozzáadjuk a vizet, az ecetet, a fűszereket, és a legvégén a tejszínt.
