Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Almás frangipane minitorták (gluténmentes)

Elegáns kis desszertek, ahol omlós tészta és illatos mandulakrém lapul az almaszeletek alatt.
2016. március 13.

Hozzávalók

6 db
  • A tésztához:
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • 14 dkg fehér rizsliszt
  • 4 dkg burgonyakeményítő
  • 2 dkg tápiókaliszt
  • ½ teáskanál xantángumi
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • tejföl
  • a frangipane krémhez:
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg hámozott mandula finomra darálva
  • 1 teáskanál mandulakivonat
  • a tetejére: 5-6 szem alma, citromlé
  • a kenéshez 1 tojás, szétválasztva, a nyújtáshoz liszt

Elkészítés

A tésztához kikeverjük a vajat a tojássárgájával, a cukorral, a citrom héjával, a lisztekkel, a keményítővel összeszitált xantánnal, sütőporral, egy csipetnyi sóval és annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

A tésztát 6 részre osztjuk, mindegyiket lelapítjuk, és egyesével frissentartó fóliába csomagolva, legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

Ekkor elkészítjük a krémet: a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tojásokat, végül beleforgatjuk a darált mandulát és a mandulakivonatot.

Az almát kimagozzuk, majd ½ cm-es cikkekre vágjuk, és citromlével meglocsoljuk.

A tésztakorongokat 2 frissentartó fólia között 12 cm-es körlappá nyújtjuk, és kibélelünk velük egy-egy, 10 cm átmérőjű mini piteformát. Villával megszurkáljuk, rásimítjuk a krémet, és elrendezzük rajtuk az almaszeleteket.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gougères, a gluténmentes sós fánk

Gougères, a gluténmentes sós fánk

Az égetett tésztából nemcsak édes finomságokat – pl. képviselőfánk, profiterol vagy churros –, hanem sós falatokat is süthetünk. Ez a francia fánkocska habkönnyű, és bármilyen sós krémmel tölthető.
Mazsolás, tefflisztes keksz (gluténmentes)

Mazsolás, tefflisztes keksz (gluténmentes)

Zabpelyhes kekszet egy gluténérzékeny nemigen ehet, mert a legtöbb zabpehely általában gluténnel szennyezett. A teff nevű etióp gabona viszont nemigen találkozik búzaliszttel, tehát kiválthatjuk vele a zabpelyhet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!