
Almás frangipane minitorták (gluténmentes)
Hozzávalók
6 db- A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- ½ citrom reszelt héja
- 14 dkg fehér rizsliszt
- 4 dkg burgonyakeményítő
- 2 dkg tápiókaliszt
- ½ teáskanál xantángumi
- ½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- tejföl
- a frangipane krémhez:
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 10 dkg hámozott mandula finomra darálva
- 1 teáskanál mandulakivonat
- a tetejére: 5-6 szem alma, citromlé
- a kenéshez 1 tojás, szétválasztva, a nyújtáshoz liszt
Elkészítés
A tésztához kikeverjük a vajat a tojássárgájával, a cukorral, a citrom héjával, a lisztekkel, a keményítővel összeszitált xantánnal, sütőporral, egy csipetnyi sóval és annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztát 6 részre osztjuk, mindegyiket lelapítjuk, és egyesével frissentartó fóliába csomagolva, legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
Ekkor elkészítjük a krémet: a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tojásokat, végül beleforgatjuk a darált mandulát és a mandulakivonatot.
Az almát kimagozzuk, majd ½ cm-es cikkekre vágjuk, és citromlével meglocsoljuk.
A tésztakorongokat 2 frissentartó fólia között 12 cm-es körlappá nyújtjuk, és kibélelünk velük egy-egy, 10 cm átmérőjű mini piteformát. Villával megszurkáljuk, rásimítjuk a krémet, és elrendezzük rajtuk az almaszeleteket.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
