Almafánk sós karamella öntettel

Hozzávalók
- 3 zöldalma
- 10 dkg liszt
- 1 ek keményítő
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl fehérbor
- só
- olaj
- 20 dkg cukor
- 8 dkg sós vaj
- 1 vaníliarúd
- 2 dl tejszín
Elkészítés
A cukrot egy viszonylag széles, magas falú lábasban közepes lángon rozsdavörös színűre karamellizáljuk. (Aki nem túlságosan magabiztos ebben a némi gyakorlatot igénylő műveletben, adjon a cukorhoz néhány evőkanál vizet. A lábas mérete azért fontos, mert a többi alapanyag hozzáadásakor a karamella erősen bugyogni kezd, ezért szükség van a helyre.) A forró karamellhez hozzáöntjük a felmelegített tejszínt – ha a tejszín hideg, a hőmérséklet különbség miatt erősen “köpköd”. Levesszük az edényt a tűzről, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, és a vaníliamagokat, elkeverjük, hogy a vaj teljesen felolvadjon. Vagy azonnal használjuk, vagy üvegedénybe, pl. befőttesüvegbe töltjük. Hűtőszekrényben kb. egy hétig áll el.
A lisztből, tojásból, tejből, fehérborból és a keményítőből egy nem túl sűrű palacsintatésztát készítünk, adunk hozzá egy csipet sót és egy kevés cukrot. Amíg az almákat előkészítjük a tésztát pihentetjük. A zöldalmák magházát eltávolítjuk, felkarikázzuk, és meforgatjuk őket étkezési keményítőben. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, az almakarikákat belemártjuk a palacsintatésztába, és kisütjük. Az elkészült bundázott almákat a sós karamella öntettel tálaljuk.