Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Almafánk sós karamella öntettel

Adásban volt: 2014. március 12.
A recepthez tartozó videó
Egy csipet só és a jól ismert karamella egészen másik, csodálatos arcát mutatja. Érdemes kipróbálni, abbahagyhatatlan!
2015. október 25.

Hozzávalók

  • 3 zöldalma
  • 10 dkg liszt
  • 1 ek keményítő
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl fehérbor

  • olaj
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg sós vaj
  • 1 vaníliarúd
  • 2 dl tejszín

Elkészítés

A cukrot egy viszonylag széles, magas falú lábasban közepes lángon rozsdavörös színűre karamellizáljuk. (Aki nem túlságosan magabiztos ebben a némi gyakorlatot igénylő műveletben, adjon a cukorhoz néhány evőkanál vizet. A lábas mérete azért fontos, mert a többi alapanyag hozzáadásakor a karamella erősen bugyogni kezd, ezért szükség van a helyre.) A forró karamellhez hozzáöntjük a felmelegített tejszínt – ha a tejszín hideg, a hőmérséklet különbség miatt erősen “köpköd”. Levesszük az edényt a tűzről, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, és a vaníliamagokat, elkeverjük, hogy a vaj teljesen felolvadjon.  Vagy azonnal használjuk, vagy üvegedénybe, pl. befőttesüvegbe töltjük. Hűtőszekrényben kb. egy hétig áll el. 
A lisztből, tojásból, tejből, fehérborból és a keményítőből egy nem túl sűrű palacsintatésztát készítünk, adunk hozzá egy csipet sót és egy kevés cukrot. Amíg az almákat előkészítjük a tésztát pihentetjük. A zöldalmák magházát eltávolítjuk, felkarikázzuk, és meforgatjuk őket étkezési keményítőben. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, az almakarikákat belemártjuk a palacsintatésztába, és kisütjük. Az elkészült bundázott almákat a sós karamella öntettel tálaljuk.

4.5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Grillezett tarja, sóban sült krumplival

Grillezett tarja, sóban sült krumplival

Grillezett tarja. Ebben a szezonban próbáljuk ki a verhetetlen sóban sült burgonyával!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!