
Áfonyás trifle
Hozzávalók
4 adag- 1 dl jó minőségű sherry
- 16 db babapiskóta
- 15 dkg friss áfonya
- 1 db lime
- 100 g görög joghurt
- 125 g mascarpone
- 1 ek. porcukor
- A sodóhoz:
- 1-1 ek. porcukor, vaníliás cukor, tej, vanÍliasodópor és kukoricaliszt
- 1 tojássárgája
- 1,5 dl tej
- 1 dl tejszín
Elkészítés
A vaníliasodóhoz a cukrot, a vaníliasodóport és a kukoricalisztet keverjük össze 1 evőkanál tejjel. A tojássárgáját a vaníliás cukorral és a maradék tejjel egy habverővel keverjük össze, majd forraljuk fel. Egy tiszta lábosban öntsük össze a kettőt. Közepes lángon, folyamatos kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a tejszínt. Amikor elkészült, fedjük le, és hagyjuk kihűlni.
Közben egy kisebb serpenyőben egy púpos evőkanál porcukrot és két evőkanál vizet, valamint a lime lereszelt héját kevergetve melegítsünk fel, egészen addig,amíg a cukor teljesen föl nem olvad. Keverjük hozzá a sziruphoz az áfonyát, és épp csak addig melegítsük, amíg a szemek egy picit levet nem eresztenek, de még egyben maradnak. Ekkor húzzuk le a tűzről.
A babapiskótát törjük nagyobb darabokra és locsoljuk meg a sherryvel. A görög joghurtot ½ ek. porcukorral és a mascarponéval keverjük össze. Miután a vaníliaöntet kihűlt, a hozzávalókat rétegezzük egymásra: alulra kerüljön a piskóta, majd arra a gyümölcs, végül a vaníliaöntet. Ezt tetszőlegesen ismételgessük, majd kanalazzuk a tetejére a joghurtos-mascarponés habot. Díszítsük a maradék gyümölccsel.