
A zimankós időre való tekintettel egy igazán laktató étellel készültem: Csirkés pirog tésztasalátával
Hozzávalók
8 darabhoz- A tésztához:
- 20 dkg burgonya
- 40 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 csomag instant élesztő
- 1 teáskanál só
- 1,5-2 dl tej
- 4 dl olaj a sütéshez
- A töltelékhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél fej vöröshagyma
- 10 dkg fehér káposzta
- 10 dkg csirke felsőcombfilé
- só, őrölt fehér bors
- 2 főtt tojás
- 1 púpozott evőkanál mustár
- A céklasalátához:
- 4 db közepes méretű, főtt vagy sült cékla
- 1 csokor újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg tejföl
- 10 dkg majonéz
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés
A tésztához a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. A felesleges vizet leszűrjük a kész burgonyáról, és krumplinyomóval még melegen összetörjük.
A langyosra hűlt burgonyát elkeverjük a liszttel, az elhabart tojásokkal, az instant élesztővel és a sóval. Fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet, amíg rugalmas, de kissé ragacsos állagú tésztát nem kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben, a felhevített olajon összesütjük a megtisztított, felaprított hagymát, káposztát és a kis kockákra vágott csirkét. Közben sózzuk, borsozzuk.
Mikor a töltelék kihűlt, hozzákeverjük a villával összetört főtt tojásokat és a mustárt.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 3 mm vékonyra nyújtjuk. Késsel 8 darab téglalapra vágjuk, mindegyik közepére 1-1 evőkanálnyi tölteléket helyezünk. A rövidebb oldalakat felhajtjuk, majd hosszabbik oldaluktól kezdve hengeresen feltekerjük a tésztát. Bő, közepesen forró olajban kisütjük a pirogokat, majd papírtörlőre téve pihentetjük.
A salátához a főtt céklát meghámozzuk, majd feldaraboljuk. Az újhagyma fehér részét felkarikázzuk, a fokhagymát lereszeljük. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, kevés sóval és borssal, majd hozzáforgatjuk a céklát és a hagymákat. Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. A pirogok mellé tálaljuk a salátát.