A tökéletes moussaka

Hozzávalók
8-10 szelet- 3 padlizsán
- 3 burgonya
- 1 kg darált marhahús
- 3 fej vöröshagyma
- 10 dkg vaj
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 dl vörösbor
- olívaolaj
- fél tk fahéj
- 15 dkg reszelt parmezán
- 10 dkg liszt
- 1 liter tej
- 3 tojássárgája
- szerecsendió
- 10 dkg ricotta
Elkészítés
A zöldséges résszel fogunk kezdeni. Sütőpapírral bélelt tepsit meglocsolunk olajjal, sózzuk, borsozzuk, és erre tesszük a padlizsánszeleteket. A padlizsánok tetejét is olajozzuk, sózzuk, borsozzuk. 200-220 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk és előfőzzük (10-15 perc). A húshoz egy serpenyőt felforrósítunk, ekkor jöhet az olaj és a hús. Először kérgesítjük. amikor megpirult a hús, akkor hozzáadjuk a feldarabolt hagymát, elkeverjük. Ekkor jön a paradicsomszósz, a vörösbor. Erős hőfokon elpároljuk az alkoholt. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá szerecsendiót, fahéjat. Hagyjuk rotyogni. A besamel mártást a legvégén állítsuk össze. Egy edényben felhevítjük a vajat, ha teljesen elolvadt, hozzáadjuk a lisztet, és fokozatosan a tejet. Közepes lángon készítsük a mártást. Fűszerezzük: só, szerecsendió. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojások sárgáit. Hozzáadjuk a ricottát is. Ekkor már csak az összeállítás és a sütés van hátra. Egy nagy jénai tálat kiolajozunk, és elkezdjük rakosgatni a rétegeket: krumpli, a padlizsán fele, húsragu, padlizsán, besamel. 190 fokos sütőben 40 perc alatt készül el.