A tökéletes húsvéti sonka kétféle tormával

Hozzávalók
- Sonkafőzés:
- sonka
- 1 vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 1-2 gerezd fokhagyma
- pár szem borókabogyó
- kétszer annyi víz, mint a sonka súlya
- Máz:
- 3 ek méz
- 2 ek dijoni mustár
- 1 ek olivaolaj
- szegfűbors
- szegfűszeg
- fokhagyma
- fél tk chilipehely
- Torma:
- 1 torma
- fél dl ecet
- fél dl víz
- 2 kk só
- 2 kk cukor
- fél citrom
- 1 sült cékla
Elkészítés
Sonka
Az első forrásig fűszerek nélkül főzzük a sonkát, és csak utána fűszerezzük az új vízben. Amikor lecseréltük a vizet hozzáadjuk a fokhagymát, pár babérlevelet, borókabogyót, és lepirított vöröshagymát – a hagymát félbevágjuk és száraz serpenyőben a vágott felét megpirírjuk, a héjat rajta hagyjuk.
Amíg a sonka elkészül, kikeverjük a pácot, amivel a főtt sonkát grillezzük. Összekeverünk mézet, dijoni mustárt, olivaolajat, chilit, szegfűborsot és szegfűszeget, de reszelhetünk bele citrus héjat is. A megfőtt sonkára rácsorgatjuk, egyenletesen elkenjük az elkészült pácot, és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük.
Torma
A tormát lereszeljük és rácsöpögtetjük fél citrom levét. Összekeverjük az ecetet, vizet, sót és borsot és hozzákeverjük a reszelt tormához, majd elfelezzük. Az egyik adagot magában tálaljuk, a másikhoz adaghoz reszelt, sült céklát keverünk és a sonka mellé tálaljuk.
