Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A tökéletes gluténmentes piskóta

Végre egy olyan étel, ahol kifejezetten előny, hogy gluténmentes lisztből készül! A ragasztó hatású glutén nélkül ugyanis sokkal könnyebb, légiesebb lesz a tészta. Érdemes figyelni, hogy amennyiben nem valamilyen nagy nedvességtartalmú krémmel töltjük be, tegyünk a tésztába egy kis zsiradékot, mert ennek hiányában gyorsan kiszárad. A gluténmentes piskótát sokan készítik csak rizslisztből, vagy csak kukoricalisztből, ám tapasztalatunk szerint keményítővel összeállított lisztkeverékből sokkal finomabb lesz. Kiválóan használhatóak még hozzá a készen kapható gluténmentes süteményliszt keverékek is.
2016. február 12.

Hozzávalók

  • 6 tojás, kettéválasztva
  • 12 dkg cukor
  • 2 tk friss citromlé
  • 5 dkg fehér rizsliszt
  • 1 dkg barna rizsliszt
  • 2 dkg burgonyakeményítő
  • 2 dkg tápiókakeményítő
  • 2 dkg kukoricakeményítő
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 3 dkg vaj, megolvasztva
  • a forma előkészítéséhez kevés vaj és rizsliszt

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy 23 cm-es tortaforma aljába méretre vágott sütőpapírt teszük, a falát kivajazzuk, rizsliszttel meghintjük.
A liszteket és a keményítőket összeszitáljuk. A tojásfehérjéket kézi robotgéppel nem túl kemény habbá verjük a cukor 2/3 részével.
A tojássárgákat szintén kézi robotgéppel 4-5 perc alatt összehabosítjuk a maradék cukorral és a vaníliával. A felvert fehérjehab felét a sárga habhoz keverjük, a másik felét már óvatosan, fakanállal forgatjuk bele a liszttel és az olvasztott vajjal együtt.
A masszát a tortakarikába simítjuk, a széleken kicsit felhúzzuk, hogy homorú felülete legyen, és betesszük a sütőbe kb. 30 percre. A sütőajtót innentől kezdve nem nyitogatjuk. A piskóta akkor van készen, ha nyomásra nem szörcsög, de még kicsit ruganyos, és a beleszúrt tű szárazon jön ki belőle.

Kihűlés után rizsliszttel finoman meghintjük a tetejét, kiborítjuk, majd 10 perc után visszafordítjuk, és rácson hűtjük ki teljesen.

 

Ízvariációk:

Diós: a lisztkeverékből 2 dkg-mal kevesebbet használunk, és helyette ugyanennyi darált diót használnunk.

Kakaós: a lisztkeverékből 1 dkg-mal kevesebbet használunk, és helyette ugyanennyi jó minőségű, cukrozatlan, átszitált kakaóport használnunk.

Citromos: a tojássárga habosításakor 1 citrom (és esetleg 1 zöldcitrom) reszelt héját is hozzákeverjük. A kisült piskótát még forrón megkenjük 2 evőkanál friss citromlével.

Zöld teás: a lisztkeverékből 1 dkg-mal kevesebbet használunk, és helyette ugyanennyi jó minőségű, átszitált zöld teaport (matchát) használnunk.

Piskótatekercs: a fenti recept tökéletes pistkótatekercs készítéséhez is. Ebben az esetben egy sütőpapírral bélelt, 30×40 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát, és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt sütjük meg.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Zöld teás piskótatekercs

Zöld teás piskótatekercs

Alap piskótarecept, amelyet, hogy kicsit szaftosabb legyen, vajjal dúsítottam. Természetesen elkészíthetjük zöld tea nélkül is, akkor annyival több rizslisztet adjunk hozzá.
Gluténmentes máktorta

Gluténmentes máktorta

Elkészíteni egyszerűen és gyorsan lehet, a végeredmény pedig magáért beszél. Porcukorral vagy házi citromkrémmel tálaljuk.
Rákóczi túrós (gluténmentes)

Rákóczi túrós (gluténmentes)

A klasszikus recept, újragondolás nélkül, viszont szigorúan gluténmentes verzióban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!