Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A kihagyhatatlan Meyer citrom

Ebből készítsétek el Horvát Sára csodás vegán citromkrémjét.
2019. március 24.

Az elmúlt években bizonyára kiderült, hogy alig várom az új évet, vagyis mondjuk inkább úgy, hogy a januártól nagyjából március végéig tartó időszakot, amikor Meyer citromot lehet találni a zöldségesnél vagy a piacon. Igen, szó szerint találni, mert ritkán árulják külön, így keresni kell a nagy hegynyi citrom között. Nem kell megijedni, nem nehéz, a sok citromsárga, vastag héjú gyümölcs között egy kerekebb, narancsszínűbb darab elég jól látszik. Itt megtalálod, hogy pontosan mit keress. Viszont a linkkel ellentétben a sok tojás és vaj helyett most egy vegán citromkrémet készítettem, amihez elengedhetetlenül fontos, hogy silken (selymes vagy lágy) tofut válassz a boltban (leginkább bioboltokban, de szupermarketekben és ázsiai boltokban is kapható). Ez ugyanis nem lesz túrós, darabos. A recept nagyon egyszerű, de a hűtés miatt kell neki egy kis idő.

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 ek. reszelt Meyer citrom héj + a tálaláshoz
  • 2 Meyer citrom leve (vagy ízlés szerint)
  • 8 ek. agave szirup* (vagy ízlés szerint)
  • 1 csomag (kb. 35 dkg) silken tofu
  • 1 marék szezonális vagy mirelit gyümölcs (amikor a recept készült, itt Floridában még épp szeder szezon volt)

Elkészítés

A tofut leszűrjük (ha szükséges), és nagyobb darabokra vágjuk. A citromhéjat, a levet, az agave szirupot és a tofut turmixba tesszük, és alaposan összekeverjük.

Megkóstoljuk (a Meyer citrom savassága változó), és ha szükséges, ízesítjük cukorral vagy citromlével, majd újra elkeverjük.

Tálakba kanalazzuk, és legalább 2 órát a hűtőben pihentetjük. Ha megdermedt, gyümölcsöt halmozunk a tetejére, végül megszórjuk citromhéjjal.

 

* Ha nem vegán receptre vágysz, esetleg nem szereted az agave szirupot, helyettesítsd cukorral vagy mézzel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édeskömény, ahogyan még nem láttad

Édeskömény, ahogyan még nem láttad

Sára citromos tésztáját muszáj kipróbálni még azoknak is, akik eddig nem kedvelték az édesköményt.
Feketecsirke-tál

Feketecsirke-tál

És hogy mi az a fekete vagy feketített hús? Horvát Sárától ezt is megtudhatjátok.
A legszebb kagyló a világon

A legszebb kagyló a világon

Szereted a kagylót? Ha igen, Horvát Sára receptjét muszáj kipróbálnod!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!