
A kihagyhatatlan Meyer citrom
Az elmúlt években bizonyára kiderült, hogy alig várom az új évet, vagyis mondjuk inkább úgy, hogy a januártól nagyjából március végéig tartó időszakot, amikor Meyer citromot lehet találni a zöldségesnél vagy a piacon. Igen, szó szerint találni, mert ritkán árulják külön, így keresni kell a nagy hegynyi citrom között. Nem kell megijedni, nem nehéz, a sok citromsárga, vastag héjú gyümölcs között egy kerekebb, narancsszínűbb darab elég jól látszik. Itt megtalálod, hogy pontosan mit keress. Viszont a linkkel ellentétben a sok tojás és vaj helyett most egy vegán citromkrémet készítettem, amihez elengedhetetlenül fontos, hogy silken (selymes vagy lágy) tofut válassz a boltban (leginkább bioboltokban, de szupermarketekben és ázsiai boltokban is kapható). Ez ugyanis nem lesz túrós, darabos. A recept nagyon egyszerű, de a hűtés miatt kell neki egy kis idő.
Hozzávalók
4 személyre- 1 ek. reszelt Meyer citrom héj + a tálaláshoz
- 2 Meyer citrom leve (vagy ízlés szerint)
- 8 ek. agave szirup* (vagy ízlés szerint)
- 1 csomag (kb. 35 dkg) silken tofu
- 1 marék szezonális vagy mirelit gyümölcs (amikor a recept készült, itt Floridában még épp szeder szezon volt)
Elkészítés
A tofut leszűrjük (ha szükséges), és nagyobb darabokra vágjuk. A citromhéjat, a levet, az agave szirupot és a tofut turmixba tesszük, és alaposan összekeverjük.
Megkóstoljuk (a Meyer citrom savassága változó), és ha szükséges, ízesítjük cukorral vagy citromlével, majd újra elkeverjük.
Tálakba kanalazzuk, és legalább 2 órát a hűtőben pihentetjük. Ha megdermedt, gyümölcsöt halmozunk a tetejére, végül megszórjuk citromhéjjal.
* Ha nem vegán receptre vágysz, esetleg nem szereted az agave szirupot, helyettesítsd cukorral vagy mézzel.