Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A disznó háromszor: gyömbérsörben, magyarosan és ázsiai fűszerekkel

Adásban volt: 2016. április 8.
A recepthez tartozó videó
Ha felhív a kedvenc hentesünk, hogy szép áruja érkezett, ne habozzunk vásároljunk tőle tarját, karajt vagy császárhúst bátran. Ilyenkor jó ha, van kész recept a háznál. Kevés munkával, hosszú sütési idővel őrületesen finom vacsorát készíthetünk.
2016. április 9.

Hozzávalók

  • Pácolt tarja:
  • 1 kg tarja egyben
  • 1 doboz gyömbérsör

  • friss gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • Magyaros sertéskaraj:
  • 1 kg bőrös karaj egyben
  • 3 gerezd fokhagyma

  • 2 ek magos mustár
  • olívaolaj
  • Ázsiai császárhús:
  • fokhagyma

  • 2 ek méz
  • gyömbér
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 db lime
  • olívaolaj
  • 1 db chilipaprika
  • Póréhagymás, tört burgonya:
  • 1 kg apró salátaburgonya
  • 10 dkg vaj
  • 2 db póréhagyma
  • 2 db újhagyma

Elkészítés

Gyömbérsörben pácolt tarja

A pácolást érdemes előző este elkészíteni: 1 liter gyömbérsörhöz 7 dkg sót keverünk és belereszelünk kevés friss gyömbért is. Beletesszük a megroppantott fokhagyma gerezdeket, elkeverjük a pácot, beletesszük a tarját és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap egy tiszta konyharuhával leitatjuk a tarjáról az összes nedvességet. Egy felforrósított öntött vas edényben kevés olajon, oldalanként pár perc alatt aranybarnára kérgesítsük a tarját. Lefedve pároljuk tovább.

Magyaros sertéskaraj

A fokhagyma gerezdeket megroppantjuk, megsózzuk és a kés lapjával szétpasszírozzuk. ennek egyik felével bedörzsöljük a karaj húsos oldalát. Besózzuk és bedörzsöljük a mustárral is.

Ázsiai fűszerezésű császárhús

A sóval szétpasszírozott fokhagyma másik feléhez friss gyömbért reszelünk, mézet, szójaszószt, reszelt limehéjat és levet adunk hozzá. Kóstoljuk meg és ha szükséges, adjunk sót a páchoz. Keverjük bele a felaprított chilipaprikát is. Kenjük be vele alaposan a húsos oldalt.

Sütés előtt, mindkét húsnál a hájas részt irdaljuk be, így később könnyebben fel tudjuk majd szelni a húst. A bőrös részt ezután jól sózzuk be és locsoljuk meg olívaolajjal, így lesz ropogós. 
220-230 fokos sütőben húsos résszel lefelé kevés olívaolajon süssük hólyagosra, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180 fokra.

Póréhagymás tört burgonya

A burgonyát alaposan megtisztítjuk és hámozás nélkül vastagabb karikákra vágjuk. Feltesszük főni.
A felkarikázott póréhagymát egy serpenyőben olvasztott vajon megfuttatjuk. Mikor már kissé összeesett a hagyma, adjuk hozzá a főtt burgonyát és krumplinyomóval roppantsuk meg őket. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát is.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Tarja a négyzeten - tej- és tojásmentesen

Tarja a négyzeten - tej- és tojásmentesen

Kifejezetten húsimádóknak ajánljuk ezt a tarjával töltött tarját!
Így készítsük elő a csontos karajt

Így készítsük elő a csontos karajt

Pataky Péter megmutatja, hogy mit tegyünk, ha egy nagyobb darab csontos karajjal van dolgunk, amit egyben készítünk el, de esztétikusan szeretnénk majd tálalni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!