Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A disznó háromszor: gyömbérsörben, magyarosan és ázsiai fűszerekkel

Adásban volt: 2016. április 8.
A recepthez tartozó videó
Ha felhív a kedvenc hentesünk, hogy szép áruja érkezett, ne habozzunk vásároljunk tőle tarját, karajt vagy császárhúst bátran. Ilyenkor jó ha, van kész recept a háznál. Kevés munkával, hosszú sütési idővel őrületesen finom vacsorát készíthetünk.
2016. április 9.

Hozzávalók

  • Pácolt tarja:
  • 1 kg tarja egyben
  • 1 doboz gyömbérsör

  • friss gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • Magyaros sertéskaraj:
  • 1 kg bőrös karaj egyben
  • 3 gerezd fokhagyma

  • 2 ek magos mustár
  • olívaolaj
  • Ázsiai császárhús:
  • fokhagyma

  • 2 ek méz
  • gyömbér
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 db lime
  • olívaolaj
  • 1 db chilipaprika
  • Póréhagymás, tört burgonya:
  • 1 kg apró salátaburgonya
  • 10 dkg vaj
  • 2 db póréhagyma
  • 2 db újhagyma

Elkészítés

Gyömbérsörben pácolt tarja

A pácolást érdemes előző este elkészíteni: 1 liter gyömbérsörhöz 7 dkg sót keverünk és belereszelünk kevés friss gyömbért is. Beletesszük a megroppantott fokhagyma gerezdeket, elkeverjük a pácot, beletesszük a tarját és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap egy tiszta konyharuhával leitatjuk a tarjáról az összes nedvességet. Egy felforrósított öntött vas edényben kevés olajon, oldalanként pár perc alatt aranybarnára kérgesítsük a tarját. Lefedve pároljuk tovább.

Magyaros sertéskaraj

A fokhagyma gerezdeket megroppantjuk, megsózzuk és a kés lapjával szétpasszírozzuk. ennek egyik felével bedörzsöljük a karaj húsos oldalát. Besózzuk és bedörzsöljük a mustárral is.

Ázsiai fűszerezésű császárhús

A sóval szétpasszírozott fokhagyma másik feléhez friss gyömbért reszelünk, mézet, szójaszószt, reszelt limehéjat és levet adunk hozzá. Kóstoljuk meg és ha szükséges, adjunk sót a páchoz. Keverjük bele a felaprított chilipaprikát is. Kenjük be vele alaposan a húsos oldalt.

Sütés előtt, mindkét húsnál a hájas részt irdaljuk be, így később könnyebben fel tudjuk majd szelni a húst. A bőrös részt ezután jól sózzuk be és locsoljuk meg olívaolajjal, így lesz ropogós. 
220-230 fokos sütőben húsos résszel lefelé kevés olívaolajon süssük hólyagosra, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180 fokra.

Póréhagymás tört burgonya

A burgonyát alaposan megtisztítjuk és hámozás nélkül vastagabb karikákra vágjuk. Feltesszük főni.
A felkarikázott póréhagymát egy serpenyőben olvasztott vajon megfuttatjuk. Mikor már kissé összeesett a hagyma, adjuk hozzá a főtt burgonyát és krumplinyomóval roppantsuk meg őket. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát is.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Tarja a négyzeten - tej- és tojásmentesen

Tarja a négyzeten - tej- és tojásmentesen

Kifejezetten húsimádóknak ajánljuk ezt a tarjával töltött tarját!
Így készítsük elő a csontos karajt

Így készítsük elő a csontos karajt

Pataky Péter megmutatja, hogy mit tegyünk, ha egy nagyobb darab csontos karajjal van dolgunk, amit egyben készítünk el, de esztétikusan szeretnénk majd tálalni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.