Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Spárga kisokos 2. - tisztítás

A spárga élvezetének alfája és omegája a hozzáértő, alapos tisztítás.
2015. április 16.

Zöld spárga

Előkészítése roppant egyszerű. Hámozni csak a nagyon öreg, fonnyadt darabokat kell. De ilyet nem is érdemes vásárolni.

Vegyük két kezünk közé a szálat, úgy, hogy egyik kezünkkel középtájt a mutató és hüvelykujjunk közé csippentjük, a másik kezünk két ujjával pedig fogjuk meg a tönkjét. Hajlítsuk egészen addig, amíg ketté nem törik.

Fehér spárga

Ez már egy kicsit több odafigyelést igényel. Szükség van hozzá egy úgynevezett spárgapucolóra, aminek a formája egy kis méretű csúzlira hasonlít, aminek Y-szára közrefog egy tisztító pengét.

A spárga aljából vágjunk le egy 2-3 cm-es darabot, és – hasonlóan a fürtös uborkához – ízleljük meg, hogy nem keserű-e. Ha igen, akkor további darabokat kell levágnunk belőle. Amikor már csak a finom, édeskés ízt érezzük, a megmaradt szál közepétől lefelé hámozzuk körbe, majd a síp aljától ismét tegyünk egy kört, ezúttal már teljes hosszában. Így a spárgaszál a közepétől duplán lesz tisztítva. Ezzel a módszerrel megelőzhetjük, hogy a kemény, meg nem fővő szálak rajtamaradjanak. Az is előfordulhat így, hogy a spárga teljes súlyának egyharmadát lepucoljuk, de megéri, mert ami marad, az garantáltan maradandó élményt nyújt,

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spagetti carbonara spárgával és ropogós kolbászchips-szel

A spagetti megannyi formája közül most egy tavaszit mutatunk.
Spárgás tarhonya

Spárgás tarhonya

Spárgás tarhonya. Friss tavaszi egytálétel, de köretnek is kiváló.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.