Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Spárga kisokos 1. - fajták, válogatás

Íme a spárga! Hogyan is válogassunk? Tanácsok a piacoláshoz.
2015. április 14.

A spárgaszezon – az időjárás függvényében – általában április végétől június közepéig tart. A zöldségnek két fő típusa van, a fehér és a zöld. Ugyanaz a faj, csak a termesztés technológiája tér el egymástól. A zöld spárga szabadon nő, és a nap hatására zöldül be. A fehér spárgát, amint kidugja a fejét, azonnal földdel körbekupacolják, akár többször is, így a fény hiányától nem jön létre a fotoszintézis, fehér marad.

Élvezzük ki minden egyes napját ennek a finom, és ráadásul nagyon egészséges zöldségnek!

Aki életében akár egyszer is evett igazán jól elő-, majd elkészített spárgát, az nagyon várja ezt az időszakot. Viszont a rosszul előkészített akár egy életre is elveheti a kedvünket keserű ízével, szálkás, fás állagával.

A zöldségeseknél általában félkilós csokrokban kapható, gumizva, műanyag “nadrágban”. Válogatás közben vizsgáljuk meg, hogy a sípja (feje) feszes, friss-e, valamint titokban húzzunk ki egy szálat, és nézzük meg, hogy az alsó része fonnyadt, száradt, barnás-e. Ugyanis minél régebben szüretelt, annál többet kell majd levágni, és kidobni belőle.

És még egy nagyon fontos tanács: ne rohanjunk az urológushoz, ha a megszokottól eltérő jelenséget tapasztalunk! A spárgának a fogyasztás után 6-8 órával, ürítéskor, jellegzetes, erős aromája van.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tonhal steak grillezett zöldséggel

Tonhal steak grillezett zöldséggel

Csomor Csilla színésznő nagyon szeret főzni, főleg a könnyedebb, franciás fogások ihletik meg. De a grill szezon is teljesen lázba hozza. Az alapokat édesanyjától leste el és mára már mindenevő lett. Szeret a konyhában, alkotni, kísérletezni is.
Villámgyors, kurkumás zöldspárgafőzelék

Villámgyors, kurkumás zöldspárgafőzelék

A friss zöld spárga annyira gyorsan megfőzhető, hogy nem érdemes túlbonyolítani a belőle készült ételeket. A kurkuma szép színt, a tejszín és a vaj kellemes krémességet ad ennek a gyorsan elkészíthető változatnak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!