
Spárga kisokos 1. - fajták, válogatás
A spárgaszezon – az időjárás függvényében – általában április végétől június közepéig tart. A zöldségnek két fő típusa van, a fehér és a zöld. Ugyanaz a faj, csak a termesztés technológiája tér el egymástól. A zöld spárga szabadon nő, és a nap hatására zöldül be. A fehér spárgát, amint kidugja a fejét, azonnal földdel körbekupacolják, akár többször is, így a fény hiányától nem jön létre a fotoszintézis, fehér marad.
Élvezzük ki minden egyes napját ennek a finom, és ráadásul nagyon egészséges zöldségnek!
Aki életében akár egyszer is evett igazán jól elő-, majd elkészített spárgát, az nagyon várja ezt az időszakot. Viszont a rosszul előkészített akár egy életre is elveheti a kedvünket keserű ízével, szálkás, fás állagával.
A zöldségeseknél általában félkilós csokrokban kapható, gumizva, műanyag “nadrágban”. Válogatás közben vizsgáljuk meg, hogy a sípja (feje) feszes, friss-e, valamint titokban húzzunk ki egy szálat, és nézzük meg, hogy az alsó része fonnyadt, száradt, barnás-e. Ugyanis minél régebben szüretelt, annál többet kell majd levágni, és kidobni belőle.
És még egy nagyon fontos tanács: ne rohanjunk az urológushoz, ha a megszokottól eltérő jelenséget tapasztalunk! A spárgának a fogyasztás után 6-8 órával, ürítéskor, jellegzetes, erős aromája van.