
Konfitálás
Nagyanyáink ősi tartósító eljárása manapság reneszánszát éli.
2015. április 11.
Az elegánsan hangzó, és manapság igen divatos eljárás mögött nagyanyáink tartósító eljárása bújik meg. Magyarul: zsírban abálás, melyhez nagyobb darabban hagyott húst, húsokat használunk. Az alacsony hőfokon (80-90 fokon) több órán át tartó, gyöngyöző zsiradékban való sütés során a hús kívül és belül hasonló hőfokú hőkezelést kap, egyenletesen sül, és válik fantasztikusan omlóssá. Amennyiben tartósítani szeretnénk, úgy egy mélyebb edény, tradicionálisan zsírosbödön aljára szedjük a már kész húst, majd leöntjük a pecsenyelé nélküli zsírral úgy, hogy teljesen ellepje azt. Egy hűvös kamrában akár fél évig is vígan eláll.
Megosztom barátaimmal