
Házi készítésű rizstej 1.
Elvből vagy kényszerből egyre többen használnak a háztartásukban alternatív tejet. Ezek közül is az egyik legnépszerűbb a rizstej. Viszont az ára borsos. Eláruljuk, hogy is lehet negyedáron ugyanazt az eredményt elérni.
Készíthetjük barna rizsből, avagy fehérből. A különbség leginkább az élettani hatásában mutatkozik.
A rizstej készítésének két fő iskolája van:
1. Főzéssel.
20 dkg rizst és 3 dkg cukrot egy éjszakára beáztatunk háromszoros mennyiségű vízbe. Másnap az áztatólével együtt egy lábosba öntjük, és egy csipet sóval, fahéjjal és vaníliával fűszerezve kb. egy óra alatt puhára főzzük. A forrást követően folyamatosan kevergetjük, nehogy odakapjon. Mikor megpuhult a rizs, felöntjük fél liter forralt vízzel, és összeforraljuk. Botmixerrel pürésítjük, és egy ízlés szerinti sűrűségű szűrőn átszűrjük. A visszamaradt “rizspüré” remekül felhasználható tejberizs, vagy egyéb édesség alapanyaként.