Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Al dente

Hogyan készül és mit jelent a tökéletes, egy olasz számára is értékelhető és szerethető tészta?
2015. április 2.

Szó szerinti jelentése “fogravaló”.  Ez a gasztronómiában azt jelenti, hogy a tésztát haraphatóra, tehát nem túl puhára főzzük. Zöldségeknél ezt az állapotot roppanósnak nevezzük.

A tésztát, vagy a zöldséget forró, lobogó sós vízben kifőzzük. A vízbe annyi sót szórunk, amennyit egy húsleves főzésénél. Mindig várjuk meg, amíg a víz lobogva nem fő.

A tészta esetében tartsuk be a csomagolásra írt főzési időt, és – a hiedelemmel ellentétben –  a végén NE öblítsük le hideg vízzel.  Érdemes a főzővízből egy bögrényit félretenni, mert a tészta hajlamos rövid idő alatt kiszáradni, valamint ha mártással összefőzzük a végén, lesz mivel hígítani azt.

Amennyiben zöldséget főzünk, egy villával próbaképpen szúrjuk meg, így megtudhatjuk, hogy mennyire főtt meg éppen.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olasz lecsós penne

Olasz lecsós penne

Az olasz lecsó újjászületése: pennével. Egy szenzációs ötlet, amivel nem csak a hűtőben talált maradékokat tudjuk hasznosítani, de finom egytálételt is varázsolhatunk a családnak vacsorára.
A rizstészta és főzése

A rizstészta és főzése

A rizstészta ázsiai fogások gyakori körete, érdemes kipróbálni, ráadásul gyorsan, egyszerűen elkészíthető.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.