Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó:www.diyetisyendunyasi.com

A tökéletes limonádé titka

A limonádé a nyár itala. Néhány apró trükkel még izgalmasabbá tehetjük!
2015. július 7.

A tökéletes limonádé alapja a cukorszirup. (Vigyázat: a limonádé nem összetévesztendő a citromos vízzel!)

(Ha valaki nem kedveli a cukrot, az alábbi eljárás mézzel is működik, de ne forraljuk, mert a méz legtöbb erénye elvész ilyenkor)

A szirup aránya: 1 rész vízhez egy rész cukor (barna, fehér, nád, esetleg xilit) dukál (pl. egy dl víz+1 dl cukor). A vizet forraljuk föl, és öntsük bele a cukrot. Időnként megkeverve addig gyöngyöztessük, amíg a cukor föl nem oldódik benne. Ezt követően hűtsük ki. Ez az alap – amennyiben egy tiszta, és szorosan zárható üvegbe töltjük – hetekig eláll,  mivel a cukor kitűnő konzerváló szer (lásd a lekvárok).

Hűtsük be a vizet (ízlésünk szerint szénsavasat, vagy menteset), és készítsünk jégkockát.

A kancsó aljára tegyünk néhány jégkockát, szűrőn, vagy az ujjainkon keresztül facsarjunk rá a citromokat vagy a lime-okat, töltsük rá a szirupot, szórjunk rá néhány előzőleg egy kicsit – mozsárban, kés fokával – összetört, de egészben hagyott mentalevelet (esetleg bazsalikomot), alaposan keverjük el, végül öntsük föl a behűtött ásványvízzel. Amennyiben van otthon kész bodzaszirupunk, ízlés szerint egy-két csöpp nem árthat neki.

Ha nem az ismert ízlésű szeretteinknek kínáljuk, érdemes megkérdezni őket, hogy milyen ízesítéssel (cukor-citrom-hőfok arányban) szeretik a limonádét.

Szervírozáskor a pohár szélére tűzhetünk félbevágott és bemetszett citromkarikát, és az italt megszórhatjuk egy-két mentalevéllel Az ínyenceknek karikázhatunk bele egy-két darab chilipaprikát is. Amennyiben sok jégen kínáljuk, akkor a poharakba tehetünk egy-egy szívószálat.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Most aztán tényleg bodza!

Most aztán tényleg bodza!

Murphy – Isten tudja, hányadik – törvénye: mindig a legforgalmasabb autóutak mellett nőnek a leggazdagabban virágzó bodzabokrok.
Török joghurtital

Török joghurtital

Fűszeres, török ételek szenzációsan frissítő kísérője, ez a házi joghurtital, az ayran.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!