Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fűszernövények a konyhában

Csak a kert hiánya tart vissza a fűszernövényektől? Termessz a konyhában! Megmutatjuk hogyan tárold, locsold, gondozd új kedvenceidet.
2016. július 18.

Talán már te is ábrándoztál valami hasonlóról: kint hideg szél fúj, talán még hó is fedi a tájat, de a konyhádban vidáman nőnek és illatoznak a friss fűszernövények. Gyönyörű, húsos levelű bazsalikom virít az ablakpárkányon, mellette a levendula, melynek illata szinte az egész házat betölti. A paradicsompalántákon már megjelentek az első kis gyümölcsök. A tavasz visszavonhatatlanul megérkezett! 

fuszerkert_1Bár nem minden növény szeret a konyhában kihajtani, a fűszernövényekkel bátran kísérletezhetünk, nem fogunk nagyot csalódni. Lehetséges a konyhában zöld fűszernövényeket nevelni, még a téli hónapokban is, csak tudni kell mit hova ültessünk, mikor locsoljunk, és szüreteljük.

Puha levelű fűszernövények, mint a bazsalikom, turbolya vagy a koriander túl kényesek ahhoz, hogy a konyhában eltűrjék a fűtést és a páratartalom hiányát. Ahelyett, hogy a legkényesebb növények szeszélyességének tennénk ki magunkat, próbálkozzunk inkább olyanokkal, amik jobban ellenállnak a hőmérséklet változásának, a párának és a napsütésnek. Íme néhány aranyszabály a fűszernövények konyhában való tartásához.

Így neveld a fűszernövényeket

A benti növénytartásnak csak az előnyeit fogod élvezni, egészen addig, amíg betartod a fény, a hőmérséklet és a nedvesség szentháromságát.

Fényt a növényeknek!

Mint azt jól tudjuk, a növényeknek fényre van szükségük. Ha nem kapnak eleget, az ízük sem lesz az igazi. Minél kevesebb fényhez jutnak, annál ízetlenebbek lesznek. Mint kezdő kertészek, erre magadtól is rá fogsz jönni. Természetesen az a legjobb, ha a növény az ablakban kap helyet, és legalább hat órán keresztül éri fény. Ha erre nincs lehetőség, mesterséges fénnyel kell pótolnunk.

Tartsd melegen!

Tartsd a növényeket 18 és 24 fok között. Nem szeretik a huzatot, ezért ha ablakban tartod őket, figyelj a szigetelésre.

Ne locsold túl!

Talán a legfontosabb a vízmennyiség. A legtöbb fűszernővény a szárazságot kedveli, ami persze nem azt jelenti, hogy szeretnek kiszáradni. A gyökereket semmiképp se rohasszuk el, mert ha ez megtörténik, a növényünket kidobhatjuk. Olyan edényben tároljuk, aminek legalább egy vízelvezető nyílása van. A legjobb tárolóedény a mázmentes kerámia, hiszen ez valamennyire “lélegzik”. fuszerkert_2

Akkor locsold meg a növényeket, ha a földjük száraz. Permetezni elég egyszer egy héten, kivéve, ha elég párás a levegő. Permetezés után szellőztess, nehogy bepenészedjen a növény.

1.Rozmaring

A mediterrán régióból származik, neve a latinból eredeztethető, jelentése a “tenger könnye”. És hacsak nem Santorinin élsz, bölcs dolog utánanézni, hogy mik a legmegfelelőbb éghajlati feltételek termesztéséhez. Nagyon sok napot igényel, és szereti, ha locsolják. Csak akkor locsold meg, ha a föld felülete száraz, és ennél a fűszernél különösen fontos, hogy a vizet megfelelő módon el tudja vezetni.
Fény: nagy a fényigénye, hat-nyolc óra egy nap
Víz: locsold, ha földje érintésre száraz, de ne locsold túl
Figyelj, hogy ne penészedjen, ne rohadjon el a gyökere!

Kakukkfű

Az egyik legkönnyebben termeszthető fűszernövény, amit már az ókori görögök is előszeretettel használtak, leginkább fürdőzéseik során, édes illata miatt. A gasztronómia világában két ismert fűszerkeverék alapjaként is szolgál, a provence és a za’tar. Fontos, hogy a vízelvezetést megoldjuk. Sokkal jobban tűri a szárazságot társainál.
Fény: Sok fényt igényel, legalább hat órát egy nap
Víz: akkor locsold, ha a föld felülete érintésre száraz
Figyelj a kártevőkre, főleg a molyra és a tetvekre!

3. Metélőhagymafuvek_snidling

A gasztronómia egyik csodagyereke. Mindennek zöld, füves ízt ad, mint a fokhagyma, csak édesebb, mint a hagyma. Ráadásul a legegyszerűbb termeszteni. A nedves földet kedveli, locsold kétszer egy héten. Amikor levágsz belőle egy ételhez, figyelj, hogy ne vágd két centinél rövidebbre.
Fény: legalább négy óra napfényt igényel egy nap
Víz: locsold meg kétszer egy héten
A sárga szín azt jelzi, hogy túl sok vagy túl kevés fény éri

4. Menta

A türelmetlen kertészeknek érdemes a mentával kezdeni, mivel rendkívül szapora. Tartsd saját edényben, vagy kellő távolságra a többi fűszernövénytől. És ha eddig azt hitted, hogy csak egyféle menta létezik, kapaszkodj meg, mert több, mint hatszázféle közül választhatsz!
Fény: szereti a napfényt, legalább hat órát igényel
Víz: locsold meg, ha földje érintésre száraz
Ha virágok jelennek meg rajta, szabadítsd meg a növényt tőlük és gyakran “szüreteld”, ne csak a koktélokhoz!

 

Forrás: www.thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Éljen a zöldfűszerek királynője: 3 szuper recept kaporral

Éljen a zöldfűszerek királynője: 3 szuper recept kaporral

Valahogy mindig ott van a háttérben, szinte észre sem vesszük, nélküle azonban fabatkát sem érne egy valamirevaló tökfőzelék. Igen, ő a kapor, amitől igazán frissítő, karakteres lesz egy leves, egy főzelék vagy a köret.
Zöldfűszeres mini tojáslepény

Zöldfűszeres mini tojáslepény

Egy ráérősebb reggelen, ha picivel korábban kelünk, meglephetjük a családot ezzel a tojásos lepénnyel.
Zöldfűszeres grillezett halfasírt

Zöldfűszeres grillezett halfasírt

A közkedvelt fasírt, most halból, zöldfűszerekkel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!