
Zeller – sokkal több mind leveszöldség. Így fogyaszd!
2019. január 15.Bánatos zellerkockák a hús- és zöldséglevesben, amiket egyszerűen csak félrepiszkálunk a kanalunkkal. Ismerős helyzet? Pedig a zeller ennél ezerszer izgalmasabb és sokoldalúbb zöldség, mutatjuk, hogy miként érdemes felhasználni a konyhában.
Salátába
A friss, zsenge zellergumó nyersen, kis kockákra vágva pikánssá varázsolja a legegyszerűbb salátát is. Nem hiányozhat a Waldorf salátából, az almával és a dióval remekül harmonizál. Majonézes, krémes salátákba reszelhetitek is. És ne feledkezzünk meg az angolzellerről – szárzeller, halványító zeller – se! A legtöbb kevert salátába isteni, friss, intenzív íze feldobja a zöldségeket. Ebben a Waldorf receptben például a zellergumót és a szárzellert egyaránt felhasználtuk.
Snackként
Jöhet egy kis zöldségcsipsz az esti film mellé? A megtisztított, vékonyra szeletelt zellergumóból is lehet finom ropogtatnivaló. Süthetitek olajban, kevés olívaolajjal átkenve forró sütőben vagy mikrósütőben a legmagasabb fokozaton.
Az angolzeller szintén örök kedvenc, ha egészséges rágcsákról van szó. Répa- és zellerhasábokkal ízlésesen tálalhatunk különböző mártogatósokat, például humuszt, fűszeres joghurtot vagy tejfölt, pástétomokat.
Ha a zellergumót megpucoljuk és hasábokra vágjuk, akár „hamis” sült krumplinak is elkészíthetjük. Terítsük ki egy sütőpapírral leterített sütőlemezen, fújjuk be kevés olívaolajjal, majd fűszerezzük kedvünk szerint. Mehet is a forró sütőbe (210-220 °C) kb. 20 percre, a sütés végén pedig sózzuk meg ízlés szerint.
A sokoldalú köret
Krumplipüré helyett tegyünk próbát a zellerpürével! A felkockázott zellergumót kevés vízben főzzük puhára, majd pürésítsük. Ízesítsük sóval, szerecsendióval és citromlével (a citrom kifejezetten üdévé teszi), ha szeretnénk, némi vaj hozzáadásával még selymesebbé tehetjük.
A vékony karikára vágott zellergumóból a krumplihoz hasonlóan készíthetünk zellergratint.
„Rizs” helyett is bevethetjük: a zellergumót késes aprítóban törjük morzsás állagúra, majd serpenyőben, kevés felhevített olajon pároljuk-pirítsuk meg. Fűszerezzük kedvünk szerint, adhatunk hozzá dinsztelt hagymát vagy tetszőleges zöldségeket (cukkini, padlizsán, borsó) is.
Az angolzeller nagyon finom sütőben sütve. Csiliolajjal átkenve, majd húsok mellett köretként megsütve szuper ízletes kísérője lesz a főételnek.
Pizza zellerből? Ha diétázunk, az egyik kedvencünk lesz!
Ismét csak morzsás állagúra tört zellergumóra lesz szükségünk, amiből „tésztát” készítünk. Receptünkben klasszikus feltéttel sütöttük meg. Ha diétáztok, a tésztán rengeteg kalóriát spórolhattok, persze feltétnek is zsírszegény sajtot és vékonyra szelt sonkát válasszatok.
Zellerlevél – ha friss, ki ne dobjuk!
Nem csupán ízesíthetünk vele, hanem felhasználhatjuk levesekbe, főzelékekbe, egészséges zöld turmixokba, smoothie-kba is. Ha pedig egy gyors tésztaebédet készítenénk, egyszerűen törjük össze olívaolajjal, sóval, tetszőleges olajos magokkal, valamint reszelt parmezánnal, és máris kész a pikáns zellerpesztónk.