Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Virágsziromból – jégkrémet..?

Házi fagyasztású édességek, új színekkel és ízekkel – ezt ki kell próbálni!
2021. június 16.

A pálcikás fagyi a gyerekek örök kedvence, akár étkezéseket is helyettesítenének ilyen nyalánkságokkal. Ám az egészségüket nem igazán szolgálja sok bolti jégkrém – a tápanyag tartalmuk hagy maga után kívánnivalókat, rengeteg bennük viszont a cukor, a hozzáadott, gyakran mesterséges színezékekről nem is beszélve. Ha szeretnénk valami értékeset is bevinni a desszerttel a srácok szervezetébe, akkor próbáljunk meg házi fagylaltokkal előállni. Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor gyakorlatilag egy adag, pálcára fagyott italról beszélünk, amihez még különösebb recept sem szükségeltetik.

Gyümölcslé, tea, szörp, smoothie, tej-alapú folyadék – joghurt, tejszín – vagy akár szénsavas üdítő is képezheti a kiindulási pontot. Ha van öntőformánk, akkor még profin is fog kinézni a portéka. De sima műanyag kávéspohárba ugyanígy önthetjük a masszát, melybe akár evőpálcikát vagy műanyag kiskanalat is beleállíthatunk. Ez utóbbi esetben érdemes felül alufólia segítségével középre rögzíteni a pálcát. Legalább két óra szükséges a fagyos állapot eléréséhez.

A bodzavirág is nyílik még, amit mentával, verbénával és citrommal vadíthatunk. Először a gyümölcsdarabkákból szórjunk párat a formába/pohárba, aztán jöhetnek a csipetnyi fűszerek és maga a felaprózott virág. Majd vízzel öntsük fel a tégelyeket, és ha poharazunk, akkor fedjük le a tetőket alufóliával, amit óvatosan átszúrunk a pálcával. Ha letelt a két óra, akkor óvatosan emeljük ki a jégkrémet, esetleg oldalról melegítsük a kezünkkel a tárolót.

Bodza helyett persze szóba jöhet a rózsa- és búzavirágszirom is, de a levendula, a vadárvácska és az ehető termésű golgotavirág is fogyasztható nyersen, ha nem sajnáljuk az esztétikus látványt leszüretelni. A sárga szépségek közül a körömvirág, a gyermekláncfű és a tökfélék virágai bártan felhasználhatóak.

Forrás: simplybeyondherbs.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Bor+jégkrém – nem külön, hanem egyben

Bor+jégkrém – nem külön, hanem egyben

Sok kísérlet, sok bor, sok jég, sok kóstolás, aztán a mosoly, ahogy a hivatalos bemutatón Bolyki Jani először kóstolja az Egri Bikavéres feketecsokis csodát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.