Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Világnapja van! Február 5-e a Nutella ünnepe.

2019. február 5.

Van, aki egyáltalán nem érti, miért a hatalmas lelkesedés ezért a kenhető csokis mogyorókrémért, mások viszont akkora rajongói, hogy el sem tudnák képzelni az életüket Nutellás kalács vagy sütemény nélkül. Egy biztos: annyian szeretik, hogy február 5-ét egyenesen világnapnak nevezték ki. Ha ti is kedvelitek ezt az édes finomságot, mindenképpen próbáljátok ki a cikkünk végén található receptek valamelyikét.

 

Honnan ered a Nutella?

Hiszitek vagy sem, sok sikertermékhez hasonlóan a Nutellát – azaz a Nutella alapját – egy kényszermegoldásnak köszönhetjük. Történt ugyanis, hogy Napóleon a XIX. században kontinentális blokádot hirdetett, így akarta megakadályozni, hogy a brit kereskedők behozhassák áruikat a kontinensre. A rendelkezés komoly problémát okozott az Olaszország északnyugati részén, Piedmont tartományban működő csokoládékészítőknek, hiszen a csokoládé ára egyik napról a másikra az egekbe szökött. A helyzet megoldására zseniálisan egyszerű dolgot találtak ki, a csokit feldúsították aprított mogyoróval, ami viszont bőségesen termett a környékükön. Ezzel fel is fedezték a gianduia (gianduja) receptjét, amely a Nutella alapja lett.

 

1940 környékén, a második világháború alatt a csokoládé ismét szinte megfizethetetlen luxuscikk lett. Pietro Ferrero, a piedmonti Alba város egyik pékje ismét mogyoróval keverte a csokoládét, hogy kezelje a hiányt. Termékét Pasta Giandujának nevezte el, és tömbben árulta. Gyorsan sikeressé vált, hatalmas mennyiségben értékesítették. 1951-re úgy döntött, hogy elkészíti a krémesebb verzióját is, ez lett a Supercrema. 1963-ban kicsit változtatott a recepten, majd elkezdte egész Európában forgalmazni, immár Nutella néven. Az első üveget 1964 áprilisában adták el, hamarosan óriási sikerre tett szert.

 

A világnap története

A kora 2000-es években egy Olaszországban élő amerikai blogger, Susan Russo is a Nutella rajongójává vált. Akárhányszor hazautazott az Egyesült Államokba, mindig vitt magával pár üveg Nutellát, mert hazájában ekkor még nem volt könnyen beszerezhető. El is gondolkozott rajta, hogy miért is nem kedvelik eléggé az amerikaiak ezt a finomságot. Végül 2007-ben kereste fel szintén blogger barátnőjét, Shelley Ruelle-t azzal az ötlettel, hogy rendezzenek nemzetközi Nutella napot, így népszerűsítve kedvenc olasz édességüket szerte a világon.

 

Első alkalommal még február 6-án tartották avilágnapot, a második év óta váltottak február 5-re. Indítottak egy weboldalt is (nutelladay.com), itt a látogatók a Nutellával kapcsolatos minden kérdésükre választ kaphatnak. Az évek során egyre kedveltebb, ismertebb lett az oldal és persze a Nutella is, ezért első hallásra furcsa lehet, hogy a Ferrero cég 2013 áprilisában beperelte őket, hogy ne használják a márkanevet és a logót. A vádat egy hónap múlva azonban ejtették, így a weboldal ma is él és virul.

 

Így ünnepeljük!

Vannak, akik szerint nem élet az élet, amíg ki nem próbáljuk a Nutellás-banános szendvicset. Bloggereinket is megihlette a világ kedvenc mogyorókréme, Zita például készített Nutellás-banános kifliket, Nutellás kekszet és Nutellás képviselőfánkot. Sára tortáját ugyancsak megtölthetitek mogyorókrémmel, és a reggeli zabkásátokat is feldobhatjátok ezzel a finomsággal.

 

Forrás: Holidays Calendar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A Nutella, mint hajfesték??

A Nutella, mint hajfesték??

Nézd meg az Instagramos videót!
A Nutella vajon kence vagy desszert?

A Nutella vajon kence vagy desszert?

Fontos kérdés, meg kell vitatni. Itt az idő, hogy Te is állást foglalj! (Feltéve, ha imádod a Nutellát és rendszeres fogyasztója vagy. Vagy épp erre készülsz.)
Nutellás bögrés süti csak 4 hozzávalóból

Nutellás bögrés süti csak 4 hozzávalóból

És csak 5 perc! Még a legédesszájúbbak is boldogok lesznek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!