Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vendéget várni - mégis hogyan? Továbbképzés az izeselet.hu-n

Akárhány vendégséget is adtunk már nullától százig, biztosan találunk újdonságot induló sorozatunkban. A hogyan legyünk jó házigazdák-tippek nemcsak vendégség, de akár egy sima családi összejövetel esetében is jól jöhetnek. Németh Zsófi listázza a fontos dolgokat.
2016. február 14.

Nem kell, hogy megállapodott korba érjünk vagy családunk legyen ahhoz, hogy vacsorára hívjunk vendégeket magunkhoz. A vendégség szervezésnek igenis vannak pozitívumai. Kötetlenebb beszélgetések, fesztelen étkezés, nem csöppenünk  bele a másik asztaltól óhatatlanul átszűrődő magánéleti válságba. Nem feszélyez, hogy adjál-e borravalót akkor is, ha csapnivaló a kiszolgálás. Végül a legfontosabb : nincs probléma  a hazamenéssel, a romeltakarítás meg várhat másnapig. Hacsak nem hívunk reggelire vendégeket.

Jó, jó, de hogy kezdünk hozzá?hazigazda_3

Először is kitaláljuk, kiket hívunk meg. Egyszerűnek tűnhet, de érdemes végiggondolni. Vagy meglévő baráti társaságokból választunk, vagy teljesen ismeretlen embereket ültetünk egy asztalhoz. Ez utóbbi is nagyon tartalmas, érdekes találkozások alkalma lehet. Másodszor: fontos, hogy mielőtt a menün agyalunk kiderítsük, kinek milyen ételallergiája, vagy fóbiája van. A másik opció, hogy többféle dologgal készülünk. Ez esetben legyen mondjuk egy kiadósabb saláta, amit gluténérzékenyek és vegetáriánusok is ehetnek. Ha nem teszünk bele sajtot, tejérzékenyeknek is kitűnő. Harmadszor: döntsük el, hogy ültetett, kettő, három- esetleg négy fogásos vacsit adunk vagy csak hideget, csipegetőset, tapas-osat, amihez folyamatosan odajárulhatunk, feltöltve a tányérunkat.

hazigazda_2De mégis, mit készítsünk?

Negyedszer: most lehet gondolkozni a menün. Elég, ha egyvalamivel domborítunk, azt biztosan mindenki megjegyzi. Ha egy főételt készítünk, valami édességet tervezzünk azért a végére. Lehet egyszerű pohárkrém is, vagy csokoládé mousse, nem kell feltétlenül bekapcsolni a sütőt és órákig szaggatni a tésztát. Ha igazán nagyon akarunk dobni, adjunk a desszert előtt sajtot. A tökéletes sajttálat tartogassuk nagy alkamakra, egy hétköznapi vacsorán megfelel egy nagyon jó minőségű sajt (pl. brie, camembert, roquefort vagy comté), ízlésünktől függően, amit könnyen feldobhatunk pár szem szőlővel, dióval, kis kanál mézzel. A mellé kínált friss, ropogós kenyér magában is mindent visz. Ötödször: amint ez megvan, érdemes bevásárlólistát készíteni, beszerzőhelyekre lebontva. Segít, hogy ne a felvert tojáshab után jusson eszünkbe, hogy nincs elég csoki a desszerthez.

OK, de hova?

Hatodszor: ültetés. Nem valószínű, hogy protokollvacsival kezdenénk, a baráti összejöveteleken úgyis mindenki randomszerűen ül le és az esetek nagy többségében a végén kialakul a szokásos fiú-lány szeparáció. Inkább azt gondoljuk végig, hogy hol férnek el kényelmesen. Ha kicsi az asztal, toljunk mellé egy íróasztalt, vagy bakokra állított rajtzáblát. Mindenképp jelezzük egyértelműen, hol ér véget a két egység, különben a peremre letett és ölbe borult vörösboros pohár marad meg mindenkiben az estéről. Ez csak pár bevezető gondolat bíztatásképpen, hogy a baráti vacsoraadás nem is olyan nagy ördöngősség. Arról pedig még lesz szó a következő részekben, hogy milyen trükkökhöz folyamodjunk, ha szeretnénk elkápráztatni vendégeinket!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mit ér a tészta, ha leveles? Gyors vacsorák, vendégváró falatok

Mit ér a tészta, ha leveles? Gyors vacsorák, vendégváró falatok

A fagyasztott leveles tészta életmentő az év bármelyik szakában, különösen akkor, ha vendégeket várunk. Villámgyorsan elkészül, csak egy kis fantázia kell hozzá.
Gluténmentes vendég a háznál

Gluténmentes vendég a háznál

Fogalmad sincs a gluténmentes diétáról, ám az egyik vendégednek így kell étkeznie? Készülj fel előre, hogy mindkettőtöket megkíméld a kellemetlen helyzetektől, és te lehess a vendéglátók gyöngye!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!