Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vegyszermentes bútorápolás… lehetséges?

Minél kevesebb szintetikus szer kerüljön a lakásba!
2021. május 14.

Kinti és benti bútoraink is előbb-utóbb szennyeződnek, főleg ahol kisgyermek, illetve háziállat is él. Az érzékeny szervezetek és a saját egészségünk miatt ugyanúgy fontos, hogy minél kevesebb kórokozó vagy vegyszer érje az immunrendszerünket. Ezért az aeroszolos termékeket jobb is elkerülni, főleg olyan időkben, amikor a tüdőnkre nagyon is vigyáznunk kell. A mindent megkóstoló apróságoknak ráadásul a szájukba is juthatnak a lakás különböző pontjain lerakódott vegyszerek. A szintetikus olaj alapú készítmények helyett is inkább a szappanos lemosást célszerű gyakorolni, mely után jöhet az organikus olajozás. Nem csak emberi fogyasztásra alkalmas az olivából nyert folyadék, de a bútoraink is hálásan beisszák, akárcsak a kedvezőbb árfekvésű lenolajat. A sörös leápolást követően pedig a mahagóni és a tölgyfa lesz elégedett. Aki régiségek közt él, annak a tejbe mártott rongy varázsolhatja újjá a sokat látott darabokat. A sötétebb felületben feltűnő karcokat pedig a kávézacc színezi meg.

A méhviasz a méhek gyérülésével egyre ritkább lesz, de a növényi eredetű vaxok pont feljövőben vannak: rózsa-, kandelilla- és napraforgó viasz is kapható már. A sokak életét megkeserítő penészfoltok ellen alkoholos textillel lépjünk fel. A nyirkos, meleg, sötét zugokban tenyésző gombákat pedig hígítatlan ecettel iktathatjuk ki, melyet rákenés után nem mosunk le. A maró anyag hígítva is nagy takarítási segítség: 150 ml ecetet dupla mennyiségű desztillált vízzel, egy evőkanál citromsavval és egy ek. mosogatószerrel bekeverve, némi illóolajjal megbolondítva, spriccelőfejes flakonból permetezhetünk a piszkos felületekre.

A gyümölcsök erejét se becsüljük le: a finom illatú, facsart citromlé fertőtlenítőként is elsőrangú, baktérium és gomba ellen egyaránt ütős szer. Ha fél decit a déligyümölcs levéből pár csepp olivaolajjal elkeverünk, akkor szuper villantós fabútor-ápolót kapunk eredményként. A piacon újnak számító, permetezhető probiotikumok is elbánnak a lerakódott koszokkal. A masszív, ragacsos foltok ellenszere pedig a sütőpor: bő negyedóra hatóidő után távolítsuk el a port a szennyes felületről.

Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az izlandi sörnapot sörös receptekkel ünnepeljük

Az izlandi sörnapot sörös receptekkel ünnepeljük

A sör egy gazdag, földes ízt ad a levesnek vagy a pörköltnek, olyan, mintha órákig főztük volna. A sör édeskés, diós íze mélységet tud adni a desszertek ízének. Attól pedig egyáltalán nem kell félni, hogy részegek leszünk, hiszen az alkohol főzés közben teljesen elpárolog.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!