Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Végigettünk egy angliai menzát

Semmi különös, csak egy átlag angol menza - de milyen? Tudósítónk Bath-ban tanuló diákként mindennap tapasztalja. Most el is meséli.
2016. március 6.

Menza. Ezt a szót meghallva a legtöbben azonnal valami negatívra gondolunk, valami furcsára és ehetetlenre. Arra, amikor nyolc évesen az újrahasznosított borsófőzelékből készített finomfőzeléket akarták letuszkolni a torkunkon, vagy az otthon ugyan szeretett, de az iskolában “cupákokkal’ tele lévő pörköltre szétfőzött tésztával, esetleg a cukormáz ízű fekete teára. Számtalan különböző menzás “élménnyel” lehetünk tele mindannyian, de egy biztos, az, hogy finom, igényes, vagy akár szerethető, senkinek sem fog eszébe jutni a szó hallatán. Én is ugyanígy voltam ezzel, engem is a hidegrázás kerülgetett a menza szó hallatán egészeszen másfél évvel ezelőttig, amíg Angliába nem költöztem. Itt aztán ez százszázalékosan átértékelődött bennem, és hirtelen azon kaptam magam, hogy én is naponta a menzán reggelizem, kávézom, majd ebédelek.

Minden szempontbólLL_angolmenza_6

Egy délnyugat-angliai vidéki városkában, Bath-ban járok egyetemre. Az iskola campusa a várostól elszigetelve egy dombon fekszik, saját kis miniállamot alkotva. Az egyetem területén 6-7 menza, kávézó és pub található, ezek a felelősek a véleményem radikális megváltozásáért. Olasz, ázsiai, brit, streetfood, vega, diétás, kávé, turmix, pezsgő: minden megtalálható ezeken a helyeken, amire egy egyetemista csak vágyhat, sőt még talán több is. Kedved, ízlésed és diétád szerint reggelizhetsz, ebédelhetsz és vacsorázhatsz. Reggelire leginkább a péksütemények, a szendvicsek és a joghurtos-müzlis variációk a népszerűek, de van olyan hely, ahol a tipikus angol reggelit is megtalálod. A reggelid mellé kért kávédat a top kávégépek egyikén fogják elkészíteni, amit Magyarországon a kávézók közül is csak a legjobbakban találhatsz meg, nemhogy iskolai menzákon. Ha pedig inkább egy finom gyümölcslére, vagy energiabomba turmixra vágysz reggelente, két helyre is mehetsz, amelyek a speciális lébárok mini verziójára emlékeztetnek.

Napközben és buli előtt isLL_angolmenza_5

Ebédidőben van a legnagyobb forgalom, a létező összes hely tömve van diákokkal, tanárokkal, és látogatókkal egyaránt. Rengeteg, naponta változó melegételből választhatsz, tésztákat, húsokat, pizzát, és az angliai tradicionális jack potatót is beleértve. Viszont azokra is gondoltak, akik a nyár közeledtével, vagy akár egész évben a bikiniszezonra hajtva az egészségesebb, kevésbé hízlaló ételeket választják. Széles, és szintén naponta változó választékú salátabárból rakathatod össze saját ízlésednek megfelelően a kis, közepes, vagy nagy méretű salátádat. Az esti szórakozásról pedig a kicsit angolosabb, sörőzös pub, vagy pedig a koktélokat, rövid italokat, borokat, és pezsgőket kínáló bár gondoskodik. Az utóbbiban akár egy Taittinger is vidáman mosolyog ránk a bárpult polcairól, ami például Budapesten jellemzően a menő borbárokban található meg. Félreértés ne essék, nem azért mutatom be, hogy Angliában miként fest egy egyetemi városka menzája, hogy a különbségen sóhajtozzunk, hanem sokkal inkább azzal a szándékkal, hogy szépen-lassan otthon is csiszolódjon ne csak az éttermi, hanem a menza-kultúra is.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Magyar séf Londonban - Egy hétvége ízei Pataky Péterrel

Magyar séf Londonban - Egy hétvége ízei Pataky Péterrel

Egy barátommal töltöttünk három napot Londonban. Most, hogy Debrecenből is indul gép, tényleg karnyújtásnyira került az angol főváros. És kapaszkodjanak az olvasók, az angol gasztronómia nemcsakhogy létezik, hanem roppant izgalmas is!
Amit Párizsban kétmillióan csinálnak egyszerre

Amit Párizsban kétmillióan csinálnak egyszerre

Ha csak a belvárost nézzük, akkor is nagyjából ennyien ebédelnek a legendás kétórás francia ebédszünetben, amibe simán belefér, hogy a vendégek akár negyven percet is várnak az asztalra egymáshoz préselődve a pultnál. Persze egy pohár borral a kezükben, hogy cserébe a laza ebédszünetért, jobban menjen a délután hatig tartó munka. Mi is beálltunk a sorba.
Bevásároltunk egy angol piacon, nem is akármelyiken

Bevásároltunk egy angol piacon, nem is akármelyiken

Reggeli egyenesen a piacról az angliai Bathban. A dél-nyugat angliai kis városkában sajnos nincsen állandó piac, viszont minden szombaton megrendezik a Farmers Marketet. Ez volt Anglia első termelői piaca, ami 1997 óta a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!