
Vegetáriánus tapas
A tapas bárok hangulata mindig magával ragad. Benne van minden, amit szeretek a mediterrán életszemléletben: csak semmi rohanás, apró adag ételek, melyekből többet végigkóstolhatunk egy este barátok és jó borok társaságában. Bár a tapas-ok jelentős része tartalmaz húst, halat vagy tenger gyümölcseit, vegetáriánus verzióban is számos ízt kombinálhatunk. Az egyik legkedvesebb nyári zöldségem a padlizsán, így a hagyományos spanyol húsgombócokat ezúttal padlizsángolyókra cseréltem. A mennyiség 4 kis tapas-adagnak felel meg, ha főételnek készítenétek, nyugodtan duplázzátok meg!
Hozzávalók (4 személyre):
A padlizsángolyókhoz:
– 1 db kisebb, zsenge padlizsán (kb. 25 dkg)
– 1 kisebb tojás vagy 1 db tojássárgája
– só, őrölt fekete bors
– fél biocitrom lereszelt héja
– zsemlemorzsa
A zöldségraguhoz:
– 1 evőkanál olívaolaj
– 2 fej fokhagyma
– 1 csokor újhagyma
– 1 db kisebb cukkini
– 2 db kápia paprika vagy 1 db kaliforniai paprika
– 2 evőkanál paradicsompüré
– 2 ág kakukkfű
– 2 ág oregano
– só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
1. A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, héját villával alaposan megszurkáljuk, alufóliába csomagoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben puhulásig sütjük. A kész, kihűlt padlizsán héját lehúzzuk, húsát aprítógépben pürésítjük.
2. A padlizsánpürét kikeverjük az elhabart tojással, fűszerezzük sóval, borssal és a reszelt citromhéjjal, majd annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy közepesen lágy, de formázható masszát kapjunk. 8 kis golyót formázunk belőle, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percet sütjük.
3. Közben a zöldségraguhoz egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, felaprított hagymákat megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a megmosott, cikkezett cukkinit és a felkarikázott paprikát, ráöntjük a paradicsompürét, fűszerezzük a zöld fűszerek lecsipkedett leveleivel, valamint sóval, borssal. Egy ujjnyi vizet öntünk alá, és addig pároljuk a ragut, míg a zöldségek roppanósan puhára főnek.
4. A kész zöldségragut a sült padlizsángolyókkal együtt, kis tapas-os tálakban tálaljuk.