Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vegetáriánus tapas

Citromos padlizsángolyók nyári zöldségraguval
2016. augusztus 10.

A tapas bárok hangulata mindig magával ragad. Benne van minden, amit szeretek a mediterrán életszemléletben: csak semmi rohanás, apró adag ételek, melyekből többet végigkóstolhatunk egy este barátok és jó borok társaságában. Bár a tapas-ok jelentős része tartalmaz húst, halat vagy tenger gyümölcseit, vegetáriánus verzióban is számos ízt kombinálhatunk. Az egyik legkedvesebb nyári zöldségem a padlizsán, így a hagyományos spanyol húsgombócokat ezúttal padlizsángolyókra cseréltem. A mennyiség 4 kis tapas-adagnak felel meg, ha főételnek készítenétek, nyugodtan duplázzátok meg!

 Hozzávalók (4 személyre):

A padlizsángolyókhoz:

– 1 db kisebb, zsenge padlizsán (kb. 25 dkg)

– 1 kisebb tojás vagy 1 db tojássárgája

– só, őrölt fekete bors

– fél biocitrom lereszelt héja

– zsemlemorzsa

 

A zöldségraguhoz:

– 1 evőkanál olívaolaj

– 2 fej fokhagyma

– 1 csokor újhagyma

– 1 db kisebb cukkini

– 2 db kápia paprika vagy 1 db kaliforniai paprika

– 2 evőkanál paradicsompüré

– 2 ág kakukkfű

– 2 ág oregano

– só, őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, héját villával alaposan megszurkáljuk, alufóliába csomagoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben puhulásig sütjük. A kész, kihűlt padlizsán héját lehúzzuk, húsát aprítógépben pürésítjük.

2. A padlizsánpürét kikeverjük az elhabart tojással, fűszerezzük sóval, borssal és a reszelt citromhéjjal, majd annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy közepesen lágy, de formázható masszát kapjunk. 8 kis golyót formázunk belőle, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percet sütjük.

3. Közben a zöldségraguhoz egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, felaprított hagymákat megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a megmosott, cikkezett cukkinit és a felkarikázott paprikát, ráöntjük a paradicsompürét, fűszerezzük a zöld fűszerek lecsipkedett leveleivel, valamint sóval, borssal. Egy ujjnyi vizet öntünk alá, és addig pároljuk a ragut, míg a zöldségek roppanósan puhára főnek.

4. A kész zöldségragut a sült padlizsángolyókkal együtt, kis tapas-os tálakban tálaljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tököt bele!

Tököt bele!

A kabaktermésűek népes családjának nemes tagjai a téli tökfélék, azon belül is az élénk narancs bélű sütőtök. Megoszlik, hogy ki melyiket és hogyan szereti – a lédús édeset, a száraz parázs húsút, a sötétet, a halványat, az illatosat, hidegen, melegen, tejföllel, sütve, főzve, pürésítve – de egy a lényeg: együnk sokat belőle.
A 3 legmenőbb gránátalmás étel - csupa egészség két kanállal

A 3 legmenőbb gránátalmás étel - csupa egészség két kanállal

Kétségkívül a világegyetem legcsodálatosabb találmánya: a gránátalma. Szemet gyönyörködtető, őrületesen finom és beleillik a trendi szuperfood-kategóriába is. Használjuk, együk, népszerűsítsük! A 3 legmenőbb recept következik.
Gyere velem! Mentes helyek ételalallergia és érzékenység esetére

Gyere velem! Mentes helyek ételalallergia és érzékenység esetére

Gluténérzékenység, tejérzékenység, cukorbetegség – tízből két embert biztosan érint valamelyik táplálkozási zavar. A hazai éttermek lassan ébrednek ugyan, és sokszor találkozunk hiányosságokkal, de van már néhány hely, ahol rájuk is odafigyelnek. Körbe is néztünk, hol és mit kóstoljunk akár mert máshogy nem ehetünk, akár kíváncsiságból. Körbenéztünk és kóstoltunk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!