
Vége a pocsékolásnak! - 5 környezettudatos konyhai tipp
„Na de mit csináljak a maradékkal?” – örök kérdés ez, hiszen kidobni bármilyen ételt – amíg nem romlott meg – vétek, és nem csak lelkiismereti okokból, meg azért mert „Afrikában éheznek” – ahogy a gyerekeknek ismételgetik az iskolai menzán, ha nem akarják megenni a borsófőzeléket. Környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos, hogy ne dobjunk ki még ehető ételt. Ez a fajta hulladék ugyanis nagyban hozzájárul az üvegházhatás fokozásához.
A Guardian összegyűjtött néhány tippet arról, hogy hogyan csökkenthetjük minimálisra az ételhulladék mennyiségét, mi pedig kiválogattuk a leghasznosabb tanácsaikat. Íme:
1. Tervezz!
Ha előre megtervezed, hogy mit fogsz főzni a héten, máris kevesebb hulladékot fogsz termelni. Bevásárláskor figyelj oda arra, hogy legalább az alapanyagok fele, amit veszel, könnyen lefagyasztható legyen, arra az esetre, ha nem használnál fel mindent.
2. Okos tárolás
A zöldségeket és a gyümölcsöket elkülönítve tárold a hűtőben, átlátszó dobozokban, így tovább megőrzik a frissességüket. Ha kiszáradnának, csepegtess rájuk egy kis vizet. Ha egy zöldség vagy gyümölcs már nem szép, az nem jelenti azt, hogy ki kell dobnod. Csinálj belőle pürét, vagy használd fel leveshez.
3. Fagyassz, ha tudsz!
Ahelyett, hogy kidobnád a kenyeret, miután már nem friss, fagyaszd le. Egy reggel jó lesz bundás kenyérnek.
4. Friss ételt is bátran a fagyasztóba!
Rengeteg friss ételt le lehet fagyasztani, ha már nincs rá szükség. Akár a salátát vagy az uborkát is!
5. Csodálatos átalakítások
Ha marad egy kis mártogatós szósz, hígítsd fel citromlével vagy ecettel – jó lesz salátaöntetnek.