Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vége a pocsékolásnak! - 5 környezettudatos konyhai tipp

A konyhában sem menő a pazarlás - máris mutatjuk, hogyan lehetsz környezettudatos az ételeiddel is!
2016. június 18.

„Na de mit csináljak a maradékkal?” – örök kérdés ez, hiszen kidobni bármilyen ételt – amíg nem romlott meg – vétek, és nem csak lelkiismereti okokból, meg azért mert „Afrikában éheznek” – ahogy a gyerekeknek ismételgetik az iskolai menzán, ha nem akarják megenni a borsófőzeléket. Környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos, hogy ne dobjunk ki még ehető ételt. Ez a fajta hulladék ugyanis nagyban hozzájárul az üvegházhatás fokozásához.

Guardian összegyűjtött néhány tippet arról, hogy hogyan csökkenthetjük minimálisra az ételhulladék mennyiségét, mi pedig kiválogattuk a leghasznosabb tanácsaikat. Íme:

1. Tervezz!

Ha előre megtervezed, hogy mit fogsz főzni a héten, máris kevesebb hulladékot fogsz termelni. Bevásárláskor figyelj oda arra, hogy legalább az alapanyagok fele, amit veszel, könnyen lefagyasztható legyen, arra az esetre, ha nem használnál fel mindent.

2. Okos tárolás

A zöldségeket és a gyümölcsöket elkülönítve tárold a hűtőben, átlátszó dobozokban, így tovább megőrzik a frissességüket. Ha kiszáradnának, csepegtess rájuk egy kis vizet. Ha egy zöldség vagy gyümölcs már nem szép, az nem jelenti azt, hogy ki kell dobnod. Csinálj belőle pürét, vagy használd fel leveshez.

3. Fagyassz, ha tudsz!

Ahelyett, hogy kidobnád a kenyeret, miután már nem friss, fagyaszd le. Egy reggel jó lesz bundás kenyérnek.

4. Friss ételt is bátran a fagyasztóba!

Rengeteg friss ételt le lehet fagyasztani, ha már nincs rá szükség. Akár a salátát vagy az uborkát is!

5. Csodálatos átalakítások

Ha marad egy kis mártogatós szósz, hígítsd fel citromlével vagy ecettel – jó lesz salátaöntetnek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nincs hűtőnk? Semmi gond ...

Nincs hűtőnk? Semmi gond ...

Van élet a hűtőszekrényen túl is ... Néhány ötlet a nyárra, hogy áram nélkül is hideg maradjon az, aminek kell.
Konyhai tervezés - Hogyan lesz a napi őrületből vacsora?

Konyhai tervezés - Hogyan lesz a napi őrületből vacsora?

Rend a lelke mindennek, mondták nagyanyáink, és el kell ismernünk, igazuk volt. Ha kicsit csavarunk a mondáson, azt is mondhatjuk, terv a lelke mindennek. Például annak, hogy elkerüljük a mindennapi stresszt a vacsorakészítés körül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!