Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vége a bizonytalankodásnak - gyömbért bele!

A gyömbér igazán sokoldalú ízesítő, a legkülönfélébb ételeket lehet vele feldobni, ha megtanuljuk kezelni. Intenzitását sokféleképpen tudjuk befolyásolni, például azzal, hogyan vágjuk fel, a hőkezelés vagy annak hiánya pedig meghatározza, milyen íze lesz a gyömbérnek. Három alapvető lehetőségünk van.
2016. április 2.

A nyers gyömbér tartalmazza a gingerol nevű kémiai vegyületet, amely a jellegzetes egyszerre édes és csípős ízért felelős. Egy ehhez nagyon hasonló vegyület adja a chili csípősségét is. Ez azt jelenti, hogy ha friss gyömbért szeretnénk használni, legjobb, ha úgy kezeljük, mint a chilit. Adjuk olyan ételekhez, amelyeket kicsit fel szeretnénk dobni. Ha maximalizálni akarjuk pikáns ízét, aprítsuk finomra.

Lágy és édes megoldás

Ha a gyömbért megfőzzük, a gingerolból zingeron képződik. Ettől a gyömbér íze a chili helyett inkább a vaníliára kezd hasonlítani, édeskéssé és erőteljes aromájúvá válik. Ezután a gyömbér íze továbbra is érezhető az ételben, de már nem olyan harsány, mint nyers formában. Ha pikánsság helyett, inkább szelíd ízekre vágyunk, vágjuk a gyömbért nagyobb szeletekre, és így ízesítsük vele az ételünket.

Ha valaki igazán csípősen szeretigyömbér_1

Ha a nyers gyömbér csípős ízét még tovább szeretnénk fokozni, használjunk szárított gyömbért. A szárításnak köszönhetően a gingerol shogaollá alalkul, ennek következtében az íze kétszer olyan erős lesz. A kiszárított gyömbért aprítsuk fel, vagy daráljuk le az igazán erőteljes ízért.

Forrás: www.thekitchn.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Japán húsvéti füstölt lazacos libamájtányér, tormával, gyömbérrel és retekcsírával

Japán húsvéti füstölt lazacos libamájtányér, tormával, gyömbérrel és retekcsírával

Igen, ez egy elég komoly vallási és kulturális ellentmondás lenne önmagában, de ha a való életben nem is, ez az alkalmi házasság a fúziós konyha eszközeivel megteremthető. A japán wasabi helyett, azonban hagyományos reszelt tormával.
Gyömbéres csirkemell mangósalsával és kókusztejes rizzsel

Gyömbéres csirkemell mangósalsával és kókusztejes rizzsel

A chilis, gyömbéres fűszervajjal sült csirkéhez tökéletesen illik a friss zöldekkel készülő gyümölcsös mangó salsa és a kókusztejben párolt rizs. Tökéletes vacsora.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?