
Variációk töltött tojásra
2019. április 3.Bizonyára sokatoknál kerül majd töltött tojás a húsvéti asztalra. Nem csoda: örök klasszikus vendégváró, amit nem lehet megunni. Ha a hagyományos ízek mellett valami újra vágytok, egyszerűen csak variáljatok a tölteléken.
Hogyan főzzük meg a tojásokat hozzá?
A megmosott tojásokat tegyük vízbe, majd kezdjük el forralni. Forrástól számított 10 percet várjunk, majd szűrjük le, és helyezzük jeges vízbe a tojásokat. Ne főzzük tovább, így biztosan elkerülhetjük a fehérje és a sárgája közötti zöld sáv kialakulását.
Előre is elkészíthetjük?
Főzünk, hűtünk, vágunk, keverünk és töltünk… Egyszerű műveletek, ám ha népes vendégsereget várunk, bizony jó ideig eltarthat a sok-sok falat előállítása, ezért nem árt, ha a lehető legjobban előkészülünk. A tojásokat 3-4 nappal korábban is megfőzhetjük, tartsunk a hűtőben héjastól, amíg nem lesz rájuk szükségünk.
Használjunk habzsákot!
Nem csupán ízlésesebb a végeredmény, ha a krémet habzsákból nyomjuk ki, hanem jóval gyorsabban készen is leszünk. Ha nincs otthon habzsák, egy vastagabb műanyag tasak is megteszi: töltsük bele a krémet, egyik sarkát vágjuk le ollóval, és már nyomhatjuk is a krémet a fehérjékbe.
Variációk
1. Avokádós
A tojássárgájákat puha, villával összenyomkodott avokádóval, sóval, ízlés szerint csilivel, aprított korianderlevelekkel és kevés lime-lével keverjük ki.
2. Medvehagymás
Rövid a szezon, ilyenkor nyugodtan tehetünk finomra vágott medvehagymát is a tojásos-majonézes-mustáros-tejfölös alapreceptbe.
3. Füstölt lazaccal vagy kaviárral
Ha jöhet némi luxus, dúsítsuk a krémet kis darabokra vágott füstölt lazaccal, vagy szórjuk meg kaviárral.
4. Majdnem humusz
A klasszikus humusz és a tojássárgája találkozása egy krémben. Isteni! A tetejét szórjuk meg kevés fűszerpaprikával vagy szezámmaggal.
5. Kolbászos
Pár karika kolbászt tegyünk késes aprítóba, majd törjük össze a tojássárgájákkal. Fűszerezzük, krémesítsük tejföllel, és már tölthetünk is.
6. Májkrémes
Hasonlít az előző recepthez, de ebben az esetben még a késes aprítóval sem kell bajlódnunk.
7. Borsóval
Párolt borsó, mentalevelek, só, bors, egy pici vaj és a tojássárgáják. A munkát ezúttal is bízzuk a késes aprítóra!
8. Krémsajtos
Tejföl helyett használjunk tejszínes krémsajtot.
9. Főtt répás
A színe is csodás lesz, ha a sárgájákhoz főtt, pürésített répát keverünk.
10. Csípős
Amennyire csak szeretnénk. A csípős ízt adhatja csilipaszta (vagy paprikakrém), dijoni csípős mustár vagy reszelt torma.
Forrás: delish