Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Variációk töltött tojásra

2019. április 3.

Bizonyára sokatoknál kerül majd töltött tojás a húsvéti asztalra. Nem csoda: örök klasszikus vendégváró, amit nem lehet megunni. Ha a hagyományos ízek mellett valami újra vágytok, egyszerűen csak variáljatok a tölteléken.

 

Hogyan főzzük meg a tojásokat hozzá?

A megmosott tojásokat tegyük vízbe, majd kezdjük el forralni. Forrástól számított 10 percet várjunk, majd szűrjük le, és helyezzük jeges vízbe a tojásokat. Ne főzzük tovább, így biztosan elkerülhetjük a fehérje és a sárgája közötti zöld sáv kialakulását.

 

Előre is elkészíthetjük?

Főzünk, hűtünk, vágunk, keverünk és töltünk… Egyszerű műveletek, ám ha népes vendégsereget várunk, bizony jó ideig eltarthat a sok-sok falat előállítása, ezért nem árt, ha a lehető legjobban előkészülünk. A tojásokat 3-4 nappal korábban is megfőzhetjük, tartsunk a hűtőben héjastól, amíg nem lesz rájuk szükségünk.

 

Használjunk habzsákot!

Nem csupán ízlésesebb a végeredmény, ha a krémet habzsákból nyomjuk ki, hanem jóval gyorsabban készen is leszünk. Ha nincs otthon habzsák, egy vastagabb műanyag tasak is megteszi: töltsük bele a krémet, egyik sarkát vágjuk le ollóval, és már nyomhatjuk is a krémet a fehérjékbe.

 

Variációk

 

1. Avokádós

A tojássárgájákat puha, villával összenyomkodott avokádóval, sóval, ízlés szerint csilivel, aprított korianderlevelekkel és kevés lime-lével keverjük ki.

 

2. Medvehagymás

Rövid a szezon, ilyenkor nyugodtan tehetünk finomra vágott medvehagymát is a tojásos-majonézes-mustáros-tejfölös alapreceptbe.

 

3. Füstölt lazaccal vagy kaviárral

Ha jöhet némi luxus, dúsítsuk a krémet kis darabokra vágott füstölt lazaccal, vagy szórjuk meg kaviárral.

 

4. Majdnem humusz

A klasszikus humusz és a tojássárgája találkozása egy krémben. Isteni! A tetejét szórjuk meg kevés fűszerpaprikával vagy szezámmaggal.

 

5. Kolbászos

Pár karika kolbászt tegyünk késes aprítóba, majd törjük össze a tojássárgájákkal. Fűszerezzük, krémesítsük tejföllel, és már tölthetünk is.

 

6. Májkrémes

Hasonlít az előző recepthez, de ebben az esetben még a késes aprítóval sem kell bajlódnunk.

 

7. Borsóval

Párolt borsó, mentalevelek, só, bors, egy pici vaj és a tojássárgáják. A munkát ezúttal is bízzuk a késes aprítóra!

 

8. Krémsajtos

Tejföl helyett használjunk tejszínes krémsajtot.

 

9. Főtt répás

A színe is csodás lesz, ha a sárgájákhoz főtt, pürésített répát keverünk.

 

10. Csípős

Amennyire csak szeretnénk. A csípős ízt adhatja csilipaszta (vagy paprikakrém), dijoni csípős mustár vagy reszelt torma.

 

Forrás: delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?