Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Extrém módon virágoztak ki idén az arizoniai kaktuszok

Fura mellékhatása lehet ez is a klímaváltozásnak?
2021. augusztus 3.

Aki látott már tisztességes westernfilmet, annak garantáltan megmaradt a jellegzetes kandeláberkaktuszok látványa. A saguaro az oszlopkaktuszok közül a leginkább ismert, és szinte elképzelni is nehéz, hogy virágzik, főleg az oldalán. Dél-Arizonában viszont 2021 nyarán olyan váratlan dolog történt, ami még a szakértőket is meglepte: a méretes növények derekán kezdtek pompás szirmok mutatkozni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @tuxonsav

Általában ez a hatalmas kaktusz csak a karjai és a törzse hegyén hoz virágot, ám idén szokatlan helyeken tolta ki a rügyeket. Bill Peachey ökológus beszámolt arról, hogy a helyszínek is elég változatosak: Phoenix térségétől egészen a mexikói San Carlosig érkeztek bejelentések. A jelenségre sajnos a magyarázat az lehet, hogy végkimerülésükben tehettek így a növények. Az Arizona’s Desert Laboratory Egyetem vezetője, Ben Wilder hozzáteszi, hogy 2020 volt az eddig feljegyzettek közül a legforróbb nyár Tucson vidékén, melyre így reagálhat a saguaro-állomány. Még az is feltételezhető, hogy a 2017-es hőhullám során károsodtak annyira a növények, hogy a fejlődésükben zavar keletkezett. Ám a klíma azóta csak még kedvezőtlenebb lett: növekedni is alig tudtak a kaktuszok. Új areolák, azaz tövispárnák alig jöttek létre rajtuk, ahonnan alapvetően a virágok bújnának ki, így szokatlan helyeken hoztak bimbókat a törzsön.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dNa (@desert_nature_alliance)

Peachey már 1997 óta felügyeli a Colossal Cave környéki kaktuszokat, és a szakember szerint ilyesmire korábban nem volt példa. Ráadásul több virág is sűrűn egymás mellett jön ki, szoros csokrokat képezve. A Saguaro Nemzeti Parkban ugyanez játszódik le, ahol a látogatók döbbenten járnak a látvány csodájára. Az  orgonacső kaktusz és a mexikói óriás (elefánt) kaktusz nagyritkán szokott az oldalán virágozni, de a karos gyertyatartót formázó fajnál ez valamiért most így alakult. Általában május elején nyílnak a viaszfehér virágaik és mindössze egy napjuk van a méheknek, a madaraknak illetve a denevéreknek, hogy beporozzák őket. Ha minden jól megy, akkor koranyáron már termést is hoznak.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SODN/DRLC (@sonorandesertnps)

Perzsa

Forrás: apnews.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Rendezzünk mexikói estet! A 3 legfinomabb mexikói vendégváró

Rendezzünk mexikói estet! A 3 legfinomabb mexikói vendégváró

Rendezzünk tematikus vacsorát barátainknak! Ha meccsnézésre, traccspartira vagy buli előtti eszegetésre invitáljuk őket, legjobb ha valami pörgős mexikói kajával dobjuk fel a hangulatot. Íme a három legforróbb tipp.
Dolly Parton így vezet be a Dél ízeibe

Dolly Parton így vezet be a Dél ízeibe

Még szép, hogy a country-díva a konyhában is helyt áll.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.