Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Van-e élet a tejen és a tojáson túl?

Hihetetlennek tűnik, de szinte mindent - még a rántottát és a tartár mártást is - el lehet készíteni tej és tojás nélkül. A madártejen persze még dolgozni kell egy kicsit.
2015. szeptember 29.

Egy szépnek nem mondható októberi napon kaptuk meg az ítéletet: az akkor két és fél éves fiam tej- és tojásérzékeny. Közel két év szenvedés után jutottunk el egy allergológushoz, és ez lett az a nap, ami alapvetően megváltoztatta az életünket. Történt előtte ugyanis, hogy már az első bölcsödében töltött tanév novemberében megmondta a gyermekorvos, ha nem tartom otthon a gyereket márciusig, annak beláthatatlan következményei lesznek. Antibiotikumok sora követte egymást, ekcéma, emésztési zavarok. Akkoriban alapfokú háziasszonynak számítottam, rutinból képes voltam megfőzni azt a 10-15 ételt, amit a család szeretett, de igazi fantáziám nem volt a gasztronómia területén.  Az első kétségbeesést követően rájöttem: mivel ebben az időben – a 90-es évek derekán járunk – kezdődött a szabályozás, miszerint az élelmiszereken kötelező föltüntetni az összetevőket, olvasni mégiscsak tudok! 

Nyomozni kell!

Így hát komoly nyomozó munkába kezdtem. Mit mivel tudok kiváltani, helyettesíteni. A dolog egyszerűbben ment, mint azt gondoltam. Hiszen a durum tésztában nincs is tojás, kitűnő növényi tejek és tejszínek léteztek már akkor is. Arra fölhívták a figyelmemet, hogy ne próbáljak mindent szója alapú termékkel kiváltani, mert az bizony könnyen allergizál. Néhány hét leforgása alatt megszűnt a folyó orr, a köhögés, a láz, az ekcéma, meg vele az állandó fájdalom és viszketés, egyszóval az állandó betegeskedés.

Mindenki egyért

Egyre több kedvelt ételről nem kellett többé lemondanunk. Igen, lemondanunk, mert lustaságból én is azt kezdtem enni, amit a fiamnak főztem. És láss csodát: az én – ugyan jelentéktelenebb – tüneteim is egy-két hét alatt megszűntek. Vajon kire ütött ez a gyerek? Időről időre visszakerült az étlapunkra a sok kedvenc: a palacsinta, a kalács, a fánk és a majonéz. Nem kellett vágyakozva nézni, amikor más rántott húst vagy zöldséget evett. Sokat beszélgettem nagytudású és tapasztalt háziasszonyokkal, kutakodtam, gondolkodtam, kísérleteztem. Bizony, nagyon megérte! Sosem felejtem azt az éjszakát, amikor szó szerint megálmodtam a majonéz egyszerűen elkészíthető, általunk is ehető formáját.

Mindennapok

Az internet mindennapos használatával meg egyszerűen kinyílt a világ, a sikerélmények egymást követték, és követik a mai napig is. Szenvedélyem lett a főzés, és életcélom, hogy másnak ne kelljen végigjárnia ezt a hosszú utat, és semmi csili-vili, hanem könnyen beszerezhető, hétköznapi alapanyagokból változatos, kitűnő fogásokat készíthessen.

(Folytatjuk sorozatunkat tej- és tojásmentes receptekkel, praktikákkal és Cinege konyhájával)

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!