Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vágni kell! - de milyen deszkán?

Konyha nincsen vágódeszka nélkül. De miből legyen az a deszka?
2016. január 2.

A fa vágódeszka egyértelműen a klasszikus kategória. Igen sokat hallani viszont, hogy a kés ejtette vágatokban elszaporodnak a baktériumok, épp ezért nem hogy nem higiénikus, de egyenesen felelőtlenség ugyanazt a deszkát használni mondjuk húsvágásra (természetesen közbeiktatva egy elmosást) és kenyérszelésre. Nos, az amerikai tudósok ennek is utánajártak, és az derült ki, hogy ez nem igaz, sőt a műanyag deszkán több baktérium tenyészik mintegy 90 százalékkal, mert hogy a fában levő csersav megöli a baktériumokat. Szóval mossuk ahogy eddig, vágjunk rajta ahogy eddig, nem lesz baj.

Műanyagvago_8

Sokan idegenkednek a műanyag vágódeszkától, pedig vannak annak előnyei is. Például könnyű és be lehet rakni a mosogatógépbe, ennek köszönhetően ki lehet főzni, így jó eséllyel a fentebb vázolt probléma is kiküszöbölhető.

Márványvago_12

Egy márvány munkalap a konyha dísze. Vághatunk rajta kedvünk szerint, és ellentétben mondjuk egy műanyag deszkával, a hőt is jól bírja. Ha emellett döntenénk, nem árt belekalkulálni az ügybe, hogy egy márvány munkalap négyzetméterenként súlya 15 kilogramm. Ha elég stramm a konyhabútorunk, akkor már csak a tisztításra kell ügyelnünk. Semmilyen savas tisztítószert ne használjunk, ugyanis megmarja a felületét, elveszti a fényét, és azt már semmivel nem hozzuk helyre.

vago_10

Ha nem idegenkedünk a formabontó megoldásoktól, akkor vágathatunk kőből, pontosabban járólapból is deszkát. Súlya lesz (de meg sem fogja közelíteni a márványét), viszont mindent kibír és azzal takarítjuk, amivel akarjuk. Érdemes a boltok maradék anyagai között kutakodni, így egy egész négyzetméter vágódeszkára tehetünk szert pár ezer forintért. Pontosabban több darab vágódeszkára, hiszen a négyzetmétert szuperül feldaraboltathatjuk a kívánt méretre.

A lágy műanyag vago_7

Vékony, összetekerhető, könnyen tárolható, nincs súlya. Ez mind előnye a különböző lágy műanyagokból készült vágólapoknak. Valóban védik a késtől a konyhapultot, de ezen azért nem fogunk kikloppfolni egy húst vagy szétbontani egy kakast. Ugyanakkor nagy előnyük, hogy nem csúsznak, így gyerekeknek, időseknek vagy gyengén látóknak nagy segítséget jelentenek a hétköznapokban.

Tippek:

– Érdemes többféle deszkát tartani, attól függően, hogy melyiket mire használjuk. Kenyérvágáshoz elég egy műanyag, húsokhoz viszont érdemes tartani egy vastagabb fadeszkát

– Ha nem szeretnénk, hogy csúszkáljon a deszka, akkor rakjunk alá egy konyharuhát vagy az oldalaira egy szélesebb befőttes gumit

– Bármilyen felületről is legyen szó, a citromos vagy ecetes átdörzsölés működik. A citrom még kellemes szagot is hagy maga után, míg mondjuk, az ecet nem.

– Semmilyen felületnél ne használjunk szemcsés tisztítószert. A köveket tönkreteszi, a fába és a műanyagba pedig beleragad, és megesszük

– Ne használjunk savas tisztítószereket. Vagy tönkreteszi a felületeket vagy belemarja magát abba, így pedig ha csak a maradéka is, de belekerül az ételünkbe.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Apró kis darabok

Apró kis darabok

Csak egy mozdulat lenne, ha a megfelelő eszközt használnánk hozzá. Sok mindennel van így, de a reszelőkkel kiváltképp. Mutatjuk a lényeget.
A konyha kései

A konyha kései

A késekről még azok is szeretnek elmélyülten komolyakat mondani, akik amúgy nemigen használják őket (és most nem a séfekre gondoltunk), sőt ahogy mondjuk órát tudnak gyűjteni a rajongók, úgy késeket is rendelnek a világ minden tájáról. Férfias játékok.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!