Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Újrahasznosító tippek a két ünnep közé

Az ünnepek elteltével gyakran azt tapasztaljuk, hogy bár hiába az egésznapos jóllakottság, a folyamatos vendégjárás, a hűtőszekrény és a kamra még mindig tele van finomságokkal. S ekkor jön az aggodalom, hogy mi legyen a maradékokkal? Szerencsére számtalan lehetőség van az újrahsznosításukra, mutatjuk is!
2015. december 27.

A legfontosabb tanácsunk, hogy a konyhában és a hűtőszekrényben az ünnepi főzések, és az azt követő ünnepi lakomák utáni maradékot semmiképp se dobjuk ki! A megmaradt húsféléket például többféle módon hasznosíthatjuk úgy, hogy pompás új fogások váljanak belőlük. Ha például főtt hús maradt az ünnepi húslevesekből, akkor a megmaradt főtt csirke, marha, de akár sertést húsokból kiváló töltelékek, pástétomok, de raguk is készülhetnek. Ledarálva, fűszerezve remek töltelék válhat belőlük, amit zöldségekbe tölthetünk, de nyers darált hús helyett, kedvenc rakott ételeinknek is alapanyaga lehet. Szuper rakott kelkáposztát is készíthetünk tehát a ledarált főtt húsból, kicsit gyorsabban is elkészülhetünk vele, mintha nyers hússal indulnánk. A sült hús maradékokból pompás hússaláták készülhetnek. 

Ha sütemények maradtak, akkor is van megoldássajttorta

A megmaradt szikkadt kalácsból kalácspudingot készíthetünk, de hasonló módon járhatunk el, ha már a bejglit nincs kedvünk a szokásos módon fogyasztani. Akkor a szikkadt bejglit vágjuk szeletekre, tegyük egy kivajazott sütőtálba, és egy jó adag lekvár, de akár plusz dió, mák és cukros tej segítségével fantasztikus őj desszert készülhet belőle. De olvasóink kedvenc sajttortájának alapja is elkészülhet a megmaradt karácsonyi kekszek, omlós aprósütemények felhasználásával, ha a receptben ajánlott keksz helyett, ezeket a süteményeket aprítjuk morzsává.

 Hosszú ünnep Írországban

xmas_dán_2Írországban a karácsonyi ünnep két hétig tart. Az ablakokba három gyertyát helyeznek, melyek a Szentháromságot jelképezik, és utat mutatnak a szent családnak a téli éjszakában. Karácsony előestéjén az étkezőasztalra kenyeret, tejet készítenek ki, és az ajtót pedig nem zárják be, hisz ezzel fejezik ki vendégszeretetüket, hogy József Máriával és a kisdeddel bármikor betérhessenek hozzájuk megpihenni, ha elfáradtak és megéheznek a hosszú úton. Az írek is állítanak fenyőfát, ráadásul a téli napéjegyenlőség alkalmával ezt a szakrális szerepet játszó örökzöldeket a kelták terjesztették el. December 25-ével, karácsony első napjával pedig kezdetüket veszik a nagy utcai népünnepélyek, amikor az emberek, de főleg a gyerekek és a fiatalok jelmezekbe öltöznek, és vidám jeleneteket adnak elő.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sváb kelkáposztás rakott krumpli

Sváb kelkáposztás rakott krumpli

A hagyományos rakott krumpli sváb változata. Kelkáposztával, kolbásszal, besamel mártással.

Fűszeres, mézes kenyér

Fűszeres, ünnepi uzsonna vagy reggeli könnyű mézes kenyérrel és májpástétommal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!