
Uborka: előnyök és tápértékek
Csak néhány olyan menő étel van, mint az uborka. Ez az alacsony kalóriájú zöldség rendkívül gazdag tápanyagokban, kitűnően hidratál és nagyon tápláló. Az uborkának számtalan fajtáját ismerjük, méretben, színben is lehetnek eltérőek. Vannak uborkafajták, amit nyersen fogyasztunk, és vannak amit savanyúságként. A nyersen fogyasztott példányok rendszerint nagyobbak és vékonyabb a héjuk.
Annak ellenére, hogy a legtöbben zöldségnek tartják, az uborka valójában gyümölcs. Magról nőnek, és a növény virágából alakul ki a termés. A dinnyékkel és a tökökkel tartozik egy családba.
Tápanyag értékek
Az uborka fitonutrilitekben igen gazdag, pl. flavonidok, lignán, triterpének, melyeknek gyulládásgyátló, antioxidáns és rákellenes hatásai vannak. A héj és a magok az uborka legegészségesebb részei. Tartalmaznak béta-karotint, rostokat, A vitamint, továbbá gazgagok ásványi anyagokban, pl. kalciumban.
Az uborka kevés kalóriát, szénhidrátot, sót és koleszterint tartalamaz. Egy csészényi uborka mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz, a héja nélkül csak 15-öt. Fedezi a napi káliumszükséglet 4, a rost 3, a C vitamin 4 százalékát.
Az uborka egészségre gyakorolt kedvező hatásai
Hidratálás
Az uborka 95%-a víz, így fogyasztásával hidratáltak maradhatunk, még a nyári időszakban is. Egyesek szerint egy csészényi uborkaszelet pont olyan jól oltja a szomjat, mint egy pohár víz. Az uborka segíti a méreganyagok kiürülését, és csökkenti a bőrirritációt. Kutatások ránctalanító hatását is bizonyítják.
Rákmegelőzés
Az uborkában több olyan komponens is található, amelyek hatékonyak a rosszindulatú betegségek kialakulásának megelőzésében. Ilyenek a lignan és a cucurbitacin. Az elmúlt években a gyógyszeripari vállalatok nagy figyelmet szenteltek a cucurbutacinnak, mint egy esetleges rák ellenes gyógyszer alapanyagának. A tudósok azt a megállapítást tették, hogy ez az anyag segít blokkolni a káros sejtek ellátását, így megakadályozva a sejtburjánzást.
Bőr
Biztosan mindenki látott már olyan képet, ahol a nők uborkaszeletekkel a szemükön fekszenek a szépségszalonban. Kiderült, hogy tudomány is rejtőzik emögött a kényeztetés mögött. Az uborka hűsítő és hamvasító hatású, csökkenti a duzzanatot, az irritációt és a gyulladást. A uborkaszeletek a szemre helyezve csökkentik a reggeli duzzanatot, a problémás területre téve enyhítik a napégés okozta tüneteket.
A csontok egészsége
Az elmúlt évtizedekben egyértelművé vált, hogy a K vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében, elsősorban nők esetében. Kimutatták, hogy az alacsony K vitamin szint összefüggésbe hozható a csontritkulással, de csak a hölgyeknél, a férfiaknál nem. Az alacsony K vitamin szint középkorú nőknél növeli a csípőcsont törés kockázatát. Az eredmények azt mutatják, hogy a zöldségekkel általi K vitamin bevitel hatásos, a vitamin beépül.
Antioxidánsok
Az uborka számos antioxidánst tartalmaz, mint pl. a C vitamin, béta-karotin, mangán, flavonidok, és a gyulladáscsökkentő hatású lignan. A C vitamin erősíti az immunrendszert, a béta-karotin a látásunk miatt fontos. A friss uborka kivonata megköti a szabad gyököket, megelőzve ezzel számos betegséget.
Szívünk egészsége
A rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztás sok betegség kialakulásának valószínűségét csökkenti. Ilyenek a cukorbetegség, szívbetegségek, a stroke és az elhízás. Ebből a szempontból az uborkában található kálium a legfontosabb. Ugyan egy csészényi uborka csak 4 %-át fedezi a napi kálium-szükségletünknek, viszont jóval kevesebb kalóriával tudjuk bevinni, mint a hasonlóan magas káliumtartalmú banán esetében. A kálium alapvető a szív egészsége szempontjából. Tágítja az ereket, így csökkenti a vérnyomást, és rendkívül fontos szerepe van a véralavadási folyamatban.
Az uborkaevés kockázatai
Az uborkaevésnek megvannak a maga kockázatai. Az egyik ilyen az uborkával együtt elfogyasztott rovarírtó szerek. Az uborka évről évre ott szerepel azon listán, ahol a legmagasabb rovarírtószer tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket veszik számba.
A szállítás közben bekövetkező sérülések ellen az uborkát waxolással védik. Waxolva szállítják az organius (bio) és a hagyományos módon termesztett uborkát is. A legjobb, ha mindig megpróbálunk bio ubokát fogyasztani, hiszen az ő esetükben a wax anyagának szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Akkor is együnk uborkát, ha a biováltozat nem elérhető, hiszen a fogyasztásával megszerezhető előnyök messze meghaladják a felmerülő kockázatokat.
Savanyúságok
A savanyítás a tartósítás egyik formája – nem csak az uborka esetében. A savanyítás két típusa a kovászolás és a nem erjesztéssel készülő. A kovászolt változat esetében a savanyítandó zöldség sós lében ázik. A lé sokszor más alapanyagokat is tartalmaz, pl. ecet, kapormag, fokhagyma és lime.
Kapros savanyúság készítésekor a lébe kapor is kerül, teljesen egyértelműen. A ‚kóser kapros‘ uborka levében a kapor mellett fokhagyma is található. Itt a ‚kóser‘ nem a vallási előírásoknak megfelelően való elkészítést jelenti, egyszerűen csak annyit, hogy a fokhagyma is bekerült a savanyítási folyamatba.
Az ecetes uborkát általában éretlen, kicsi uborkából készítik.
Forrás: www.livescience.com