Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tudtad? 9 érdekes tény a palacsintáról

2019. március 5.

Ünnepnapja alkalmából folytatjuk kalandozásunkat a palacsinták világában. 9 kevésbé ismert, de annál érdekesebb tény következik kedvenc desszertünkről, megmondjuk őszintén, mi a töredékéről sem hallottunk…

 

1. A rómaiak találták fel a palacsinta „prototípusát”

Bizony, volt őse a mai palacsintáknak. A történészek szerint a legkorábbi palacsintára emlékeztető étel az Alita Dolcia volt, ezt a rómaiak tejből, lisztből, tojásokból és fűszerekből készítették. A piaci árusok frissen és forrón árulták az utcákon, a vásárlók pedig mézzel édesítve fogyasztották.

 

2. Pannenkoek, a holland ünnepi palacsinta

A 15. századra Európa számos országában megjelent a búzából, hajdinából álló, szegfűszeggel, fahéjjal és szerecsendióval ízesített, valamint időnként sör vagy bor hozzáadásával készülő palacsinta. A 18. században Hollandia Friesland tartományában pedig egyenesen ünnepi ételnek számított a pannenkoek, a tradicionális esküvői reggelin fogyasztották tejjel és mézzel.

 

3. Miért éppen ma ünnepeljük?

Az Egyesült Királyságban, Írországban és Ausztráliában a palacsinta napját húshagyókedden ünneplik, ez a húsvétot megelőző 40 napos böjt előtti utolsó nap. Ilyenkor szokás volt a kamrából eltüntetni az összes cukrot, zsírt és tojást, hogy semmi se vesszen kárba, illetve nehogy a böjt alatt elcsábuljanak a ház lakói. Mivel egyszerre szerették volna felhasználni az alapanyagokat, a legkézenfekvőbb megoldást választották: hatalmas adag palacsintát sütöttek.

 

4. Palacsintafutás, az évszázados hagyomány

Az évente megrendezett palacsintafutás 1445-ből ered. Olney városából származik a legenda az asszonyról, aki rohanva érkezett húshagyókedden a templomba serpenyőt markolva, benne palacsintával. Az esemény 1950-re nemzetközi versennyé nőtte ki magát.

 

5. Változó megbecsülés a sajtóban

A Vogue magazin egy korai, 1935-ös példánya szerint egyáltalán nem érdemes palacsintát fogyasztani, kivéve ha puha és papírvékony a tésztája. Manapság viszont számos recept jelenik meg ugyanebben a magazinban a vastag amerikai palacsintáról…

 

6. Egy ember, több Guinness-rekord

A maratonfutás közbeni palacsintadobálás rekordere Dominic „Mike” Cuzzacrea, aki 1999-ben a Niagara Falls-i maratont 3 óra 2 perc 27 másodperc alatt futotta le, ráadásul erős szélben. Ez idő alatt átlagosan 1,8 másodpercenként fordította át a magával vitt serpenyőben a palacsintát. Ha ez nem lenne elég, ő tartja a legmagasabb palacsintadobás rekordját is 31 lábbal és 1 hüvelykkel, ami átszámítva nem kevesebb, mint 947 centiméter.

 

7. Amerkai államok, amelyek laposabbak egy palacsintánál

Az Egyesült Államokban elterjedt mondás, hogy Kansas állam laposabb, mint egy palacsinta. Van viszont hat állam, ahol még simább a domborzat, mint Kansasban, ezek Florida, Illinois, Észak-Dakota, Louisiana, Minnesota és Delaware. Logikus következtetés tehát, hogy egy palacsintával összevetve „magasságukat”, a versengésből bizony az államok kerülnének ki vesztesen.

 

8. Nehezebb egy vízilónál

1994-ben az Egyesült Királyságban, Manchesterben készült el a világ eddigi legnagyobb palacsintája 15 méteres átmérővel és 3 tonnás súllyal. A rekord megszerzésének feltétele volt, hogy sütés közben meg kellett fordítani a palacsintát, és természetesen emberi fogyasztásra is alkalmasnak kellett lennie.

 

9. A világ legdrágább palacsintája

Ha a palacsinta iránti rajongásunk nem ismer határokat (és persze az anyagi lehetőségeink sem), az Egyesült Királyságban, Manchesterben található Radisson Blue Edwardian Hotel éttermében megkóstolhatjuk a világ legdrágább palacsintáját. 2014 óta szerepel az étlapon, egy adag belőle 800 font (kb. 300 ezer forint), de legalább jár mellé homár, kaviár és Dom Perignon pezsgő. Így már megéri, ugye?

 

Forrás: Mental Floss

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 tipp palacsintasütéshez

5 tipp palacsintasütéshez

Az egészségesebb változatokhoz csak néhány trükkre van szükség
9 tipp palacsintához - 9 híres séftől

9 tipp palacsintához - 9 híres séftől

Jöjjenek a palacsintatrükkök!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!