Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudod, hogy miért olvad el a csoki a szádban? Érdekes tények jönnek az édességekről.

2018. november 4.

Az amerikai cukorkanap kapcsán összegyűjtöttünk pár izgalmas tényt az édességekről. Lehet, hogy van közöttük olyan, amely még az újdonság erejével szolgál?

 

Az Egyesült Államokban november 7-e a nemzeti vattacukor nap. (Igen, jól olvastátok, ott bizony ezt is megünneplik.)

A Snickers csokoládét 1929-ben mutatta be Frank és Ethel Mars, a csokit a család lováról nevezték el. (Nem is fűznénk kommentet hozzá, mindenesetre az azóta megboldogult ló nagy karriert futott be. És a „Mars” név sem ismeretlen számunkra.)

Valentin-napra évente 36 millió szív formájú dobozos bonbont értékesítenek.

A XIX. században az orvosok rendszeresen ajánlották depressziós és melankolikus pácienseiknek a csokoládé fogyasztását. (Szerintünk ma is segíthet…)

Az aztékok a csokoládét afrodiziákumnak tartották.

A tejcsokoládét Daniel Peter és Henri Nestle találta fel 1875-ben.

Néhány édességfajta, például a nyalóka, a candy cane (cukorpálca) és a gumimaci zsír- és koleszterinmentes, így egészségesebbek mint sokan gondolnák. (Ki hinné el ezt a helyes gumimacikról?)

A világon a legtöbb csoki az Egyesült Államokban készül, ám a svájciak fogyasztják a legtöbbet.

A kakaóvaj olvadáspontja éppen az emberi testhőmérséklet alatt van, ezért olvad el a csoki a szánkban.

A csoki halálos a kutyákra nézve, mert egy olyan anyagot tartalmaz, amely stimulálja a szívizomzatot és a központi idegrendszert. Egy kiskutya számára már 50 gramm tejcsoki is halálos lehet.

Évente több mint 60 millió húsvéti csokinyúl készül. (És vajon mennyi Mikulás?)

A nyalókát 1908-ban találta fel George Smith, majd egy versenylóról nevezte el lollipopnak. (Már megint egy ló, csak nem ők uralják az édességipart?)

A Guinness rekordok könyve szerint a világ legnagyobb nyalókája Svédországban készült. Nem kevesebb mint 2159 kilogrammot nyomott.

 

Forrás: candyhistory.net

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Cukorkamúzeum nyílik egy nemzetközi nagyvárosban

Cukorkamúzeum nyílik egy nemzetközi nagyvárosban

Nyárig még várni kell erre a cukros programra
Candy apple, azaz cukros alma

Candy apple, azaz cukros alma

Az amerikai édes csoda

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!