
Tudatos tervezés: készítsd elő hétfőn, hogy könnyebb legyen a heted!
2019. február 11.Ha hajlamosak vagytok elúszni a teendőkben, netán 24 óra sem elég a rengeteg feladathoz, sokat segít, ha vasárnap vagy a hét első napján rákészültök a húzósabb munkanapokra. Mutatunk pár olyan ételt és hozzávalót, amit előre elkészíthettek, így a rohanós, zsúfolt estéken nem kell majd annyit ácsorognotok a konyhában.
1. Kelt tészta
Kinek ne esne jól egy finom pizza mondjuk szerda délután? Szósz, feltét és sajt, aztán már dobhatjuk is be a sütőbe. Igen ám, de a kész pizzaalapok nem nyújtják azt az élményt, amit egy éttermi minőségű pizzától várunk. A megoldás nagyon egyszerű, gyúrjuk be a tésztát előre, majd becsomagolva fagyasszuk le. Az élesztős tészták esetében csak arra kell ügyelnünk, hogy hagyjuk megkelni, mielőtt betesszük a fagyasztóba. Felhasználás előtt vegyük ki egy kicsit korábban, és hagyjuk megkelni még egyszer.
Jól jönne egy recept is? Nekünk ez a kedvenc házi pizzánk.
2. Alaplé levesekhez
Ha gyakran eszünk leveseket, legyen mindig kéznél egy adag alaplé. Mindegy, hogy zöldség-, csirke- vagy csontleves, valamennyi eláll a hűtőben 4-5 napig. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, praktikus kiporciózni, tárolhatjuk jégkocka készítő tasakokban vagy akár befőttes üvegekben is.
3. Reggeli előző estéről
Jó dolog elpepecselni a reggelivel, de egy sietős napon erre biztosan nem jut idő. Ekkor se hagyjuk ki a legfontosabb étkezést, hanem készítsük elő előző este. Áztassunk egy éjszakára zabpelyhet, chiamagot tejbe vagy joghurtba, és tegyük a hűtőbe. Reggel csak meg kell szórnunk tetszőleges gyümölcsökkel vagy olajos magokkal, és már kanalazhatjuk is az egészséges és tápláló reggelinket.
4. Főzzünk tojást!
A keményre főtt tojást számtalan ételhez fel tudjuk használni: salátatál, egészséges snack vagy avokádós toast reggelire, hogy csak néhány példát említsünk. Egy tojást éppen annyi idő és energia megfőzni, mint hatot. Egy hétig elállnak a hűtőben, és ha marad belőlük, a hétvégi piknik vagy kirándulás alkalmával biztosan elfogynak majd. Ráadásul könnyen szállíthatók, nem csak az erdőbe, hanem az irodai ebédünkhöz is.
5. Aprítsuk fel a zöldséget!
A zöldségek megmosása és felaprítása a főzés egyik legunalmasabb és leginkább hosszadalmas része. Szerencsénkre sokféle zöldség eláll a hűtőben megmosva is. A paprika, a sárgarépa, a káposzta, a karfiol, az édeskömény, a hagymafélék, az édesburgonya és a cukkini mind olyan zöldségféle, amit megmoshatunk és felapríthatunk előre. A hűtőben terítsünk a tetejükre nedves konyharuhát, hogy ne száradjanak ki.
6. Salátaöntet
A legtöbb salátaöntet akár egy hétig is eláll a hűtőszekrényben. Egyedül a tejtermékekből készültekkel legyünk óvatosak, 2-3 nap alatt mindenképpen használjuk fel ezeket.
7. Főzzük meg előre a gabonaféléket és hüvelyeseket!
Egy fazék quinoából lehet reggeli, saláta vagy húsétel mellé köret. Ugyanígy elkészíthetjük korábban a rizst, a babot, a lencsét és a sárga- vagy csicseriborsót is. (A hüvelyesek előre megfőzése azért különösen praktikus, mert a hirtelen felindulásból megszavazott babfőzelék általában a hosszú áztatási idő miatt hiúsul meg.) 3-4 napig elállnak hűtve, a fagyasztóban még tovább is. A száraztésztákkal viszont ne bajlódjunk előre, hiszen percek alatt megfőnek.
Forrás: Hello Glow