Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Yunus Emre Enstitüsü

Török reggeli és más finomságok

Az izeselet.hu-n gyakran kalandozunk a mesés Kelet felé, most össze is szedtük, hogy mik az alapvető kellékei egy igazi török reggelinek. Ez két szempontból is hasznos lehet: egyrészt itthon is asztalunkra varázsolhatjuk, másrészt pedig ha a nyári hónapok Törökországban érnének bennünket, akkor is magabiztosan választhatunk. Célpont: Törökország.
2015. június 10.

A gasztronómiai események szervezésében is egyre aktívabb budapesti Yunus Emre budapesti török kulturális központ számos rendezvényen népszerűsíti Magyarországon a török kultúrát és azon belül a gasztronómiát. Bár különösebb programok nélkül is érdemes a Központba látogatni egy jó teára, mi a Rudas fürdő éttermébe kihelyezett reggeli tagozaton képeztük tovább magunkat Nuray Attila segítségével. A török-magyar vendéglátós családból származó kalauzunk útmutatásai nyomán összeszedtük, mit kóstoltunk a közelmúltban és hozzátettük, milyen Ízes életes receptekkel tudjuk kiegészíteni. Most már aztán lehet válogatni. Itthon vagy ott.

Reggelire levest? Hogyne!torok_3

A beyran çorbası, egy gazdag, bárányhúsos leves rizzsel. Nem mi mondtuk, de akár másnapra is el tudjuk képzelni, már amennyiben előző nap kicsit elhúzódott a mulatság. A melemen, a törökök tojásos lecsója, amennyiben már kolbász is van a tetején, akkor sucuklu yumurta lesz belőle. Ez utóbbiak mindazoknak nagy öröm és egyben kihívás, akik villásreggeliken edződtek és nincs gondjuk az ebédszerű napindítással. Persze tegyük gyorsan hozzá, hogy ha úgy igazán nekiülünk, simán lehet 2-3 óra is az elnyúlós-ráérős reggeli hossza, tehát mégha ártatlanul kezdtük is, sajtokkal, mártogatós zöldségekkel, egy csokor koriander elmajszolásával, szép lassan belecsúszhatunk egy korai ebédbe is.

Variációk itt is, ott istorok_02

Az előre “beirdalt” török kenyérben éppen az a jó, hogy pont arányos méretű kockákat tépkedhetünk belőlük, így mindig adódik a kezünk ügyében egy “katona”, amivel fölcsippenthető egy darabka sajt, vagy amit bemártogathatunk egy kis joghurtos, padlizsános salátába. Eközben pedig nagy melegben is kifejezetten jólesik a tea, lassú kortyokkal haladva teszi teljessé a reggelit. Egésznapos muníciót jelent viszont a török, húsos lepény, amire bármikor rájárhatunk, és dobjunk be a hűtőbe is pár pohárkával ebből a rizspudingból is, hogy legyen válaszunk a “nincs valami kis édes itthon?”-ra is 😉

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Török rizspuding

Török rizspuding

Török rizspuding, amihez leginkább a birsalmakompót illik, de anélkül is hibátlan desszert.

Fűszeres, darált húsos török lepény

A fűszeres, darált húsos lepény vendégvárónak is, de gyorsan elkészülő ebédnek vagy vacsorának is kiváló.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!