
Top 10 gluténmentes gabona - nem is hitted volna, hogy ilyen sok van!
Néhány gluténmentes gabona igazából magnak számít, vagyis “hamis gabona”, de a gasztronómia már úgy tartja őket számon, mint gabonaféléket. A kukorica és a rizs kivételével, mindent elég nehézkesen találtunk meg egy hagyományos szupermarket polcain. Keresd az egészséges- cukormentes, alternatív alapanyagok sarokban. Ha nem találod, vásárolj online, ott biztos találsz!
Amaránt
Az egyik leggyakrabban emlegetett gluténmentes gabonaféle. Mexikóból származik, az aztékok és maják fő tápláléka volt. Teljesértékű fehérjeforrás, magas vas-, kálcium- és rosttartalommal. Egészben és őrölve is használhatjuk. Íze édeskés, dióra és malátára emlékeztet. Állaga attól függ, hogyan készíted el.
Hajdina
Mag létére egész hasonlóan viselkedik a gabonákhoz. A rebarbara és a sóska közeli rokona. Mangánt, rezet, magnéziumot, élelmi rostokat és foszfort tartalmaz. Pörkölt és natúr formában is megvásárolható. A boltok polcain találkozhatunk hajdinaliszttel és a teljeskiőrlésű, vagyis dara verzióval is. A hajdinából készült kásának diós, földes íze van. A pörkölt verzió pedig szinte ízetlen, így sokféleképpen felhasználhatjuk.
Kukoricaliszt
A kukoricával ezerféleképpen dolgozunk a konyhában. Az egyik legelterjedtebb felhasználási módja a kukoricaliszt. A szemeket kiszárítják, majd ledarálják, és attól függően, hogy milyen finomra őrlik, készíthetünk belőle különféle kukoricadarákat, puliszkát. Még szárított, megőrölt formában is megtartja jellegzetes, édeskés, lágy ízét. Állaga ételtől függően változik. Szinte minden családnak megvan a maga a szokása, hogy milyen sűrűre főzik a kukoricadarát.
Zab
Gabonamag. Amikor aratják, eltávolítják az ehetetlen külső héjat, megpárolják, majd lehűtik. Végül pedig felaprítják, vagy megőrlik, így lesz a zabpehely vagy a zabliszt. Nem minden zab gluténmentes, mivel általában olyan üzemben dolgozzák fel, ahol a lisztet is készítik. Diós, édes. Állaga pedig ropogós.
Quinoa
Egy ősi magféle, egyenesen az Andok hegységből. Az elmúlt néhány évben lett igen népszerű. Teljesértékű fehérjeforrás, tartalmazza mind a kilenc, az egészséghez alapvetően szükséges aminosavat. Ezért tartják egyesek csodamagnak. A magokat is ehetjük, vagy a belőle készült lisztet, amivel süteményeket vagy akár gluténmentes tésztát is készíthetünk. Szinte ízetlen, állaga enyhén ropogós.
Rizs
Gabona, melyet a világon több milliárd ember fogyaszt nap, mint nap. A tápanyagtartalma attól függ, hogy pontosan milyen rizsről beszélünk. Fontos a fajtája, hogy hol, milyen termőföldben termett, hogyan dolgozták fel, és az is, hogyan főzzük meg. A fehér és a barna rizs az ismertebbek közé tartozik, de hallottál már az egzotikus fekete vagy a zöld bambusz rizsről? Elég natúr íze van, így könnyű vele dolgozni. A barna rizsre már mondhatjuk, hogy jellegzetes, hiszen kicsit “rágósabb”. Számtalan fajtája van világszerte, így nem lehet ízt és állagot általánosítani.
Cirok
Gabonaféleség, melyet közel négyezer éve ismernek és használnak Afrikában. Gazdag fehérjében, rostban és vasban. Leggyakrabban lisztet készítenek belőle, de csinálhatunk belőle pattogatott cirokot is, ami hasonlít a kukoricához!Ízletes, diós íze van.
Teff
Ez aztán az ősi gabona! Évezredek óta használják Afrikában. Európa csak most kezdi el felfedezni magának a teff nevű gabonát, amit általában őrölnek. A lisztből leginkább kenyeret sütnek. Talán a legkisebb gabonaféle – száz aprócska darab felel meg egy búzamagnak. Magas a kálcium, fehérje és rosttartalma. Diós alapízét fokozhatjuk, ha megpirítjuk, mielőtt elkezdenénk dolgozni vele. Ha kását főzünk, eléggé össze fog állni, úgyhogy mindenképp lazítsuk valamivel.
Köles
A köles egy másik mag, amit gabonaként fogyasztunk. Magas a réz és vastartalma. Többféle B-vitamint is tartalmaz, valamint mangánt, foszfort és magnéziumot. Lúgosító hatása van. Finom diós íze van, állaga pedig attól függően változik, hogy mit főzünk belőle.
Vadrizs
Hát nem rizs, hanem egy vízben élő növény termése, mely Amerikában igen népszerű. Munkaigényes növény, de megéri a fáradozást, hiszen magas rost, folsav, magnézium, foszfor, mangán, cink és B6-vitamin tartalma van. Diós-fás ízvilága van. Ha puhára főzzük, kívül ropogós marad, míg belül puha lesz.