Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Töltsük meg! Ezek a legfinomabb szezonális tölteni való zöldségek

2019. január 22.

A „zöldség vagy gyümölcs” besorolás kérdését ezúttal nem feszegetjük, csak felidézzük kedvenc nyári tölteni való alapanyagainkat: cukkini, padlizsán, csillagtök és paradicsom. A finom töltelékekről, a puha, sült zöldségekről és az olvadozó sajtról azonban télen sem kell lemondanunk, sőt a fél fizetésünket sem kell a piacon hagynunk a méregdrága – és persze kevésbé ízes – téli padlizsánért. Összegyűjtöttük a szezon legfinomabb tölteni való zöldségeit, szemezgessetek!

 

1. Burgonya

Kezdjük a listát a jó öreg burgonyával. A legegyszerűbb, ha nagyobb méretű, héjában félig főtt krumplikkal felszerelkezve állunk neki a főzésnek, ezeket egyszerűen vágjuk félbe (vagy a tetejüket vágjuk le), belsejüket kissé kaparjuk ki, és már tölthetjük is. Ezen a ponton jöhet a hűtő tartalmának alapos áttanulmányozása, hiszen abszolút maradékmentő ételről van szó: pár kanál pörkölt, tésztaszósz ugyanúgy kerülhet a burgonyákba, mint túrós-tejfölös-szalonnás töltelék vagy éppen egy nyers tojás beleütve. Finom zöld vagy piros pesztóval, a tetejükre pedig nyugodtan ráreszelhetjük a pár deka megmaradt sajtunkat. És még egy ötlet: ha van otthon vékonyra szelt fekete-erdei sonka vagy baconcsík, azzal is áttekerhetjük a töltött krumplikat. Utána már nincs más dolgunk, mint forró sütőben puhára sütni. (A burgonyák belsejét sem kell kidobni, hagymás tört burgonyát nyugodtan készíthetünk belőle.)

 

2. Édesburgonya

Az édesburgonyákat héjastól, alufóliába csomagolva tegyük forró sütőbe, és süssük puhára. Ezután vágjuk le a tetejüket, húsukat villával lazítsuk fel, majd halmozzunk rá kedvünk szerinti feltétet. Például serpenyőben, újhagymával vagy fokhagymával összesütött sonkát, kockázott bacont, kolbászt, sült gombát vagy vajon párolt fokhagymás bébispenótot. Jól áll nekik a zsálya, a szerecsendió, a curry fűszer és a sósabb friss sajtok. Ha úgy jobban szeretjük, az édesburgonyahúst teljesen kikanalazhatjuk, majd a töltelék többi elemével összekeverve is visszatölthetjük a krumplikba.

 

3. Káposzta

Leforrázott (vagy savanyított) káposztalevelekbe csomagolni nem csak karácsonykor lehet! A húsos-rizses töltelék bármikor megállja a helyét, sőt ha nincs ünnep, akár a tradícióktól is elszakadhatunk, és a rizst lecserélhetjük mondjuk bulgurra.

 

4. Tökfélék – hokkaido tök, sütőtök

Szójaszószos-gyömbéres és zsályás ízesítés, szerintünk ez a két legfinomabb. A legegyszerűbb a tököket sütőben puhára sütni, húsukat kikanalazni, majd összekeverni az édesburgonyánál is felsorolt töltelékek valamelyikével. Hogy még laktatóbb legyen, tegyünk a töltelékhez főtt rizst, quinoát, bulgurt, kuszkuszt, kölest vagy hajdinát, kimeríthetetlenek a lehetőségek. Sült csirke- vagy pulykamellkockák ugyanúgy képezhetik a töltelék alapját, mint dinsztelt hagymán fehéredésig pirított darált hús. Utána már elég csak addig sütni, amíg a tetejükön megolvad a sajt.

 

5. Kaliforniai paprika

Kalapjukat levágva, kicsumázva vagy hosszában félbevágva is megtölthetjük. Tehetünk belsejükbe sült zöldségeket és főtt gabonaféléket, a tetejükre pedig tépkedhetünk mozzarellát. A nyers paprikákat töltelékkel együtt süssük készre.

 

6. Hagyma

Bár hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, a hagymákat szuperül meg is lehet tölteni. Nagyobb fejekre lesz szükségünk, ezeket hámozzuk meg, tetejüket vágjuk le, illetve ha nem állnak egyenesen, óvatosan vágjunk nekik talpat is. Ezután tegyük forrásban lévő vízbe, és főzzük 4-5 percig. Szűrjük le, majd kávéskanállal óvatosan kanalazzuk ki a belső hagymarétegeket (kívül 2-3 réteg maradjon). Az üregekbe tehetünk pirított morzsás-zöldfűszeres tölteléket, a lila hagymához remekül passzol a tonhalas-morzsás vagy a tonhalas-sűrített paradicsomos töltelék. A hagymákat helyezzük sütőbe, és süssük addig, amíg jól megpuhulnak.

 

7. Gomba

Nem kell különleges fajták után rohangálnunk, nagy fejű fehér vagy barna csiperke tökéletes lesz. A gombákat tisztítsuk meg, tönkjüket vágjuk ki (levesbe felhasználhatjuk), majd töltsük meg például fokhagymás-olajbogyós paradicsompürével vagy pirított morzsás töltelékkel. És persze a klasszikus juhtúrós verzióról se feledkezzünk meg! A tetejükre tegyünk sajtot, és kb. 15 perc alatt süssük készre.

 

8. Karfiol

A végére jöjjön egy igazán látványos megoldás. A karfiol torzsáját óvatosan vágjuk ki, majd a zöldséget egészben, enyhén sós vízben főzzük félpuhára. Tegyük sütőtálba, majd körben vonjuk be tetszőlegesen ízesített fasírtmasszával. Helyezzük rá baconcsíkokat, majd toljuk sütőbe. Süssük kb. 25-35 percet alufólia alatt, majd vegyük le a fóliát, és süssük ropogósra a bacont.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Téli vacsora a javából, igazán laktató: Kolbászkrémes töltött krumpli

Téli vacsora a javából, igazán laktató: Kolbászkrémes töltött krumpli

Be kell valakinek mutatni a töltött krumplit? Biztosan nem! Téli vacsora a javából, igazán laktató, főleg, ha jóféle kolbászból készült krémmel töltitek, és még tejszínes mártást is kínáltok mellé.
Töltött Hokkaido tök

Töltött Hokkaido tök

Ősszel a kanadai mellett a japán sütőtök is megjelenik a piacokon, isteni finom, ki ne hagyjátok! Ízes, zamatos, diós aromájú, remekül passzol baconhöz, kolbászhoz vagy akár karakteres ízű sajtokhoz.

Töltött kaliforniai paprikacsónakok 3 különböző töltelékkel

Színesek, húsosak és csodásan tölthetők: ezek a kaliforniai paprikák. Bátran nézzetek szét, hogy milyen maradékok lapulnak a hűtőtökben, és keltsétek új életre paprikába halmozva, frissen átsütve!

Napi ajánlatunk

Top videók