Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tököt bele!

A kabaktermésűek népes családjának nemes tagjai a téli tökfélék, azon belül is az élénk narancs bélű sütőtök. Megoszlik, hogy ki melyiket és hogyan szereti – a lédús édeset, a száraz parázs húsút, a sötétet, a halványat, az illatosat, hidegen, melegen, tejföllel, sütve, főzve, pürésítve – de egy a lényeg: együnk sokat belőle.
2014. október 14.

Tökevéssel vegyünk magunkhoz finom formában nyomelemeket – van benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor – és vitaminokat – C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 és folsav. Kuruzslásra azért ne vetemedjünk, bár népgyógyászati adatok szerint gyulladásos és meghűléses betegségek enyhítésére alkalmas a sütőtök, és különösen hatékony köhögéses tünetek, tüdőgyulladás esetén. Az emésztést és a béltisztítást élénkíti, ezt mindenki tapasztalhatta már népgyógyászok nélkül is. Állítólag a májra is jótékonyan hat, és a béta-karotin nagy barátja a szemnek.

Kertészpecsenyesutotok

Hogy Móra találta-e ki ezt az ínycsiklandó nevet a sütőtöknek a Kincskeresőben, vagy tényleg így hívták akkoriban, nem tudhatjuk. A hamvaskék “magyari” tök, vagy bécstök, olasztök, avagy tamburtök, vagyis úritök jó száz éve nyert polgárjogot a városi konyhában, bár akkoriban is jórészt a szegény parasztok eledele volt. Akár tíz kilósra is megnő, október-november táján kezd szépen beérni, amikor megcsípi a dér az első fagyos hajnalokon, és a keményítő cukorrá alakul, íze édes felhangokat kap. Bőre és húsa olyan kemény, hogy a nagyobb példányokat vasfűrésszel érdemes darabolni, vagy pajszerral feszegetni. Karotinban és szénhidrátban gazdag, tápláló étel.

sütötök_2Nagydobosi alapok

Ez a nagydobosi sütőtök (Cucurbita maxima) volt jószerével az egyetlen fajta, amit a nyolcvanas évekig termelni és kapni lehetett Magyarországon. Aztán jött a pézsmatök, alias sonkatök, bébitök, vagyis kanadai sütőtök (Cucurbita moschata). A körte alakú, sima, narancssárga héjú fajta nagy előnye, hogy sokkal kisebb, könnyebben vágható, lédúsabb, édesebb, korábban érik, jól tárolható, könnyen és sokoldalúan feldolgozható. Sütve, főzve, ivólének centrifugálva, levesbe, bébipapinak kiváló. Reszelhetjük kenyértésztába, muffinba. Dél-Afrikában egészben grillezik meg. Jól passzol hozzá a szerecsendió, a fahéj és a koriander, de akár a feta sajt is. Szabadtűzön grillezve barbecue húsok köreteként is beválik.

Sonkától HokkaidóigKlasszikus sütőtökkrémleves

A sonkatök olyannyira domináns lett a piacon, hogy szinte kiszorította a hagyományos nagydobosi sütőtököt. De nem addig van az! A magyari tök reneszánszát éli, szaporodnak a tökfesztiválok, sok helyütt termelik és árulják. Mert ha kapott elég meleget és némi hideget, verhetetlenek a vaskos, jól átsült cikkelyek: ízükben verseng a tört krumpli, a gesztenye, a batáta, a karamell és a mogyoró aromája. Kevés helyen, inkább termelői piacokon bukkan fel néha a Hokkaido tök. Ez a nagydobosinál is parázsabb, viszont édesebb, joval kisebb és vékonyabb húsú fajta egészen addiktív aromával rendelkezik. Érdekessége, hogy a sötétzöld héjú változat belül narancssárga, és fordítva: a narancsos héjú belül szürkés húsú.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vegán „paprikás krumpli”

Vegán „paprikás krumpli”

Sütőtökös paprikás krumpli sárgarépával, lencsével és sok fűszerrel. Nem csak vegánoknak!
Narancsos kacsamell sütőtökös gerslirizottóval

Narancsos kacsamell sütőtökös gerslirizottóval

Gyömbéres-narancsos-chilis szirupban rózsaszínűre sült kacsamellszeletek, sütőtökös gerslirizottó ágyon, rukolával és tökmagolajjal. Mint egy igazi étterem, igazi étlapján. Készítsük el vendégeinknek!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.