
Több mint kása – így használhatjuk fel a zabpelyhet
2019. március 14.Az utóbbi évek egyik abszolút slágere a zab. Nincs kétségünk afelől, hogy akit egy kicsit is foglalkoztat az egészségtudatos életmód, az biztosan tett már egy próbát vele. Aztán jó eséllyel meg is szerette… Számos instant kása, zabszelet és egyéb zabkészítmény vár titeket az üzletekben, viszont ezúttal visszanyúltunk az alapokhoz. Cikkünk azoknak szól, akik most kezdenek kísérletezni a zabpehellyel: vegyetek egy csomag natúr pelyhet, mi pedig megmutatjuk, mi mindent kezdhettek vele. Amire még szükségetek lesz, az egy egyszerű konyhai késes aprító, és már indulhat is a zabkaland.
A reggeli kása
Egy biztos: ha reggeliről van szó, a zabkása tuti választás. Feltölt energiával és eltelít, hogy aztán legalább a tízórai elfogyasztásáig ne legyünk éhesek. Elég leforrázni (de akár tejben vagy növényi tejben is megfőzhetjük), utána pedig jöhet a kedvünk szerinti ízesítés. A zabkása díszítése internetes körökben lassan külön műfajnak számít, de aki csak simán változatos ízeket szeretne, annak is szuper választás a zab. Elkészíthető sósan, zöldségekkel – mi például nagyon szeretjük cukkinivel, sütőtökkel és céklával –, és persze édesen is. Szinte kifogyhatatlan a lehetőségek tárháza: feldobhatjuk friss bogyós gyümölcsökkel, gyümölcskompóttal, fahéjas almával, banánnal, kókusszal vagy éppen vaníliával. És a szórásról se feledkezzünk meg: chiamag, durvára tört olajos magok és aszalt gyümölcsök egyaránt kerülhetnek a zabkásánkra.
Aki nem főzőcskézne reggel, válassza az egyéjszakás zabkását. Ehhez a zabpelyhet összekeverjük a tejjel, növényi tejjel vagy joghurttal, majd szórunk hozzá chiamagot, kókuszt vagy amit csak szeretnénk. Lefedjük, aztán mehet pihenni a hűtőbe. Másnapra az ízek összeérnek, és a zab is szépen megpuhul. Viszont a friss gyümölcsöket és a roppanós magokat csak közvetlenül fogyasztás előtt tegyünk a tetejére!
Sűrítsünk vele!
A zab gluténmentes gabona, gluténnal csupán a betakarítás és a feldolgozás során szennyeződhet. Amennyiben garantáltan gluténmentes zabpelyhet vásárolunk, gluténérzékenység esetén is bátran fogyaszthatjuk. Ez azért különösen jó hír, mert használatával számos esetben kiválthatjuk a lisztet. Ilyen például a sűrítés. Nem kell lemondanunk a húsos, halas vagy zöldséges fasírtokról, a lisztet és a tejbe vagy vízbe áztatott zsemlét is helyettesíthetjük zabbal. Főzelékek sűrítésére szintén alkalmas. Ha sűríteni szeretnénk zabbal, felhasználás előtt őröljük finomra. Fasírtoknál egy részét nyugodtan hagyjuk egészben, finom roppanós textúrát fog kölcsönözni az ételnek.
Tegyük a morzsasüti tetejére!
Egy nagy adag (szezonális) gyümölcs, némi cukor – a gyümölcs édességétől függően –, fűszerek (például fahéj vagy vanília) és esetleg egy kis keményítő. Ennyiből áll a morzsasüti gyümölcsös része. Erre kerül a ropogós feltét, amely hagyományosan lisztből, vajból és cukorból készült morzsa. Csak még finomabb lesz a végeredmény, ha a liszt egy részét vagy egészét darált vagy egészben hagyott zabpehellyel váltjuk ki.
Sütik és desszertek zabbal
A liszt egy részét a kevert tésztákban nyugodtan cseréljük finomra őrült zabra. Készíthetünk zabszeletet, zabos gofrit, zabpelyhes kekszeket is, banánkenyérbe pedig egyszerűen tökéletes. A darált zabpehely kiválthatja a kekszmorzsát a sütés nélküli sütik ropogós rétegében, a pohárdesszertekben és a kókuszgolyó jellegű falatkákban. Sőt a liszt felét akkor is lecserélhetjük őrölt zabra, ha amerikai palacsintát készítünk.