Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

10 tételben a csokiról és a kakaóról

A tél kiemelten bővelkedik csokis nyalánkságokban, ami igazán nagyszerű dolog, mert hát lássuk be, a nagy hidegekben mindannyiunkra ráfér egy kis kényeztetés. És pár információ, hogy profin választhassunk.
2014. december 14.

Étcsoki

Étcsokoládénak azt a csokoládét nevezzük, aminek a kakaótartalma minimum 43%, maximum 75 %. Az efölötti kakaótartalommal bíró csokoládét hívják keserű csokoládénak.

Fehércsoki

A fehér csoki azért fehér, mert nincs benne kakaó csak kakaóvaj, tejpor és cukor.

Forró csokicsoki_1

A klasszikus forró csoki csokoládéporból készül, amelyet az különbözteti meg a kakaóportól hogy alacsonyabb, 32%-os a kakaótartalma.

Kakaó

A kakaóport hosszas eljárást (érlelés, szárítás, hámozás, pörkölés, darálás) követően nyerik ki a kakaóbabból. A kakaópor mindig tartalmaz kakaóvajat, minimum 10%-ot, de ez az arány nem haladhatja meg a 35%-ot.

Kakaófajták

Kakaóból is több fajta, úgy mint a Forastero, a Trinitario és a Criollo. A világ terméséből felsorolásuk sorrendjében veszik ki a részüket, a legértékesebb a Criollo.

Kakaóvaj

A kakaóvajat préseléssel nyerik a kakaóbabból. Ennek az eljárásnak a mellékterméke a kakaópor. A kakaóvaj elengedhetetlen a csokoládé készítéshez, de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja krémek, testápolók készítésére. A csokoládékban maximum 5%-os arányig helyettesíthető más olajokkal, de ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson.

bonbon_2Praliné, bonbon

A praliné francia eredetű nevét állítólag a 17. században élt Plessis-Praslin marsallról kapta. A pralinének legalább 25%-a a csokoládétartalma és kicsi. A többi apró finomság, ami nem ennyire csokis, vagy nem csokis, nagyobb, más, nos az a bonbon. Bár országonként is változik a két elnevezés fedte édesség pontos definíciója, a fentieket még annyival érdemes kiegészíteni, hogy az eredettörténetnek megfelelően (állítólag Plessis-Praslin cukrászának az inasa túlpörkölt egy mandulás édességet, amit csokiba mártott, hogy ne látszódjon a hiba) a praliné általában tartalmaz valamilyen olajos magot.

Tejcsoki

A tejcsokoládé minimum 25% kakaót és tejport tartalmaz. Azért nem tejet, mert annak a nedvességtartalma lehetetlenné teszi a csokoládé készítését. Nem is sikerült ez a mutatvány, amíg Henri Nestlé nem találta fel a sűrített tejet.

Termőhelyek

A kakaó eredetileg Dél-Amerikában őshonos, de napjainkban számos Egyenlítő-menti országban termesztik, nem csak az amerikai kontinensen, hanem Afrikában, Ázsiában pedig Indonéziában és Malajziában. A származási hely természetesen nyomot hagy az ízén is, ráadásul az ország/kontinens mellett az igazán komoly kakaófajtákat, akárcsak a bor esetében, konkrét területhez kötik, melyek megjelöléséhez a borok világából ismerős cru elnevezést használják. Általánosságban viszont az mondható, hogy a legfinomabb kakaó még mindig az eredeti termőhelyről, Dél-Amerikából és Közép-Amerikából származik.

Tortabevonócsoki_3

A tortabevonó lehet ét- vagy tejes, a lényeg, hogy magasabb a kakaóvaj tartalma, ennek köszönhetően könnyebben kenhető. 

 

A cikket támogatja:

Whirlpool_2014_bannerek_640x480px

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Körtés, csokoládés rétes

Körtés, csokoládés rétes

Csokoládés, gyümölcsös rétes. Mindenkinek ki kell próbálnia!
Csokoládé mousse

Csokoládé mousse

A csokoládé mousse minden évszakban, minden helyzetben, minden eseményre tökéletes választás.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!