
Tészták és szószok – így párosítsd!
2019. január 25.Ha tésztaebéd mellett döntünk, olyan sokféle formájú és fajtájú tészta áll rendelkezésünkre, hogy még a puszta felsorolásuk is igen bátor vállalásnak bizonyulna. Hosszas listák helyett mutatunk 11 népszerű kedvencet, illetve arra is adunk ötletet, hogy milyen szószokkal, mártásokkal passzolnak össze a legjobban. És hogy teljes legyen a kép, egy-egy finom receptet is választottunk bloggereinktől, tésztapartira fel!
1. Spagetti
Az egyik legsokoldalúbb fajta, a legegyszerűbb fokhagymás-olívaolajos szósztól kezdve a paradicsomosakon keresztül egészen a carbonaráig bármi jól passzol hozzá. Húsokhoz és zöldségekhez egyaránt illik.
2. Linguine
A linguine a spagettire hasonlít, azonban hosszabb, keskenyebb és ovális keresztmetszetű. Nagyobb felületéhez jobban hozzá tudnak tapadnak a könnyebb szószok, így a legjobb vaj alapúakkal fogyasztani tenger gyümölcsei mellé. Vörös szószokkal, például a csípős arrabiatával is jól működik.
3. Tagliatelle
Hosszú és lapos tésztaféle, kis madárfészekhez hasonló alakzatban megszárítva vásárolhatjuk meg az üzletekben. A kiporciózott adagok főzés előtt nagyban megkönnyíthetik a dolgunkat, hiszen egyszerű lesz pont annyit készíteni belőle, amennyit szeretnénk. Vastagságához a legjobb szósz a bolognai, emellett sajtos vagy vajas szószokhoz is illik, tálaljuk friss bazsalikommal, cukkinivel vagy éppen garnélával.
4. Fusilli
Vaskos spirálok, amelyekhez csak úgy tapad a szósz, így bátran válasszunk fusillihez nehezebb húsos szószokat vagy pesztót. Nagyon jól használható továbbá tésztasalátákhoz és tepsis sült tésztaételekhez.
5. Farfalle
A neve pillangót jelent, de csokornyakkendő tésztának is nevezik. A gyerekek – akik legtöbbször egyszerűen csak masniként emlegetik – imádják, különösen, ha színes. A kis masnik jól mutatnak tésztasalátákban, de tálalhatjuk paradicsomos vagy tejszínes szószokkal is.
6. Szarvacska
Ehhez hasonló fajtát, az úgynevezett elbow macaronit használják az amerikaiak egyik kedvenc fogásukhoz, a Mac&Cheese-hez.
7. Penne
Apró henger, amely szintén kapható színes verzióban, a sárgát tojással, a zöldet spenóttal, a pirosat pedig paradicsommal színezik meg. Szószokkal, salátákhoz, sült tésztákhoz egyaránt jól használható, az egyik legnépszerűbb tésztafajta.
8. Rigatoni
Vastag, cső formájú, sokkal nagyobb és kerekdedebb a pennénél. Sűrű szószokkal az igazi, tepsis fogásokat is készíthetünk belőle.
Íme az egyik kedvenc sült tészta receptünk, meglepetés ízbombákkal
9. Cannelloni
Nagy hosszú csövek, a lasagne rokona. Nagyjából ugyanarra is használható, megtölthetjük paradicsomos szósszal és megsüthetjük besamellel, vagy akár spenótos-ricottás töltelék is kerülhet bele.
10. Ravioli
Apró töltött tésztadarabok. A töltelék lehet sajt, spenót, hús és hal is. A titka a vékonyra nyújtott tészta. Ne csak töltsük, hanem szószt is tálaljunk hozzá, vagy egyszerűen forgassuk át a kifőtt raviolikat fokhagymás vajon.
11. Tortellini
Leginkább a raviolira hasonlít, azonban formája nem szögletes, hanem kerek. Általában sajttal vagy hússal töltött.
Forrás: So Delicious