Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Természetes tisztítószerek

2018. október 19.

A konyhában gyakori vendégek a makacs szennyeződések, zsírfoltok. Ha nem szeretnénk vegyi anyagokkal tisztítani, illetve költséges eszközöket vásárolni, érdemes bevetni az alábbi házi praktikákat.

 

Általános tisztítószer

Öntsünk kézi permetezőbe 1/2 csésze ecetet és 2 evőkanál szódabikarbónát. Töltsük fel vízzel, és rázzuk alaposan össze. Ha az ecet szagát el szeretnénk nyomni, csepegtethetünk a keverékbe egy kevés teafa, eukaliptusz vagy citrom illóolajat.

 

Súrolószer

Keverjünk össze egy tálban 1,5 csésze szódabikarbónát 1,5 csésze mosószappannal. Az előbbi illóolajos trükk ezúttal is működik, ha kellemesebb illatra vágyunk. A kész keveréket tároljuk légmentesen záródó dobozban. Amikor kezd kiszáradni, egyszerűen adjunk hozzá kevés vizet.

 

Fertőtlenítő kendő

Először is keressünk egy nagy üres befőttes üveget, ebben fogjuk tárolni a kendőket. Szórjunk bele tiszta rongydarabokat, ezek lehetnek például régi ruhák, konyharuhák.

Keverjünk össze egy tálban 1 csésze vizet ¼ csésze ecettel és 8-8 csepp teafaolajjal, eukaliptusz illóolajjal és citrom illóolajjal. A keveréket öntsük rá a rongydarabokra. Hagyjuk ázni, innentől használatra készek. Mosógépben moshatók.

 

Sütőtisztító

1/2 csésze szódabikarbónát keverjünk krémesre néhány evőkanál vízzel. Kenjük a krémet a sütőnk falára, kissé bele is dörgölhetjük, hiszen a kis szemcsék remek súroló hatással bírnak. Hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap öntsünk ecetet egy kézi permetezőbe, és fújjuk a krémes felületre. Az így felhabzott krémet nedves ronggyal töröljük le.

 

Lefolyótisztító

Ebben az esetben is ecetre és szódabikarbónára lesz szükségünk. Öntsünk 1/4 csésze szódabikarbónát, majd ugyanennyi ecetet a lefolyóba, majd hagyjuk hatni 1 órán át. Öblítsük le forró vízzel, súlyosabb dugulás esetén ismételjük meg az eljárást.

Forrás: keeper of the home

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezzel minimalizálhatjuk a konyhai rendetlenséget

Ezzel minimalizálhatjuk a konyhai rendetlenséget

Egy aprósággal a nagy káosz ellen.
Így használjuk a zuhanysapkát a konyhában

Így használjuk a zuhanysapkát a konyhában

Mondjuk, miért érdemes ezt a szállodai ajándékot hazavinni magunkkal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!