Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Természetes tisztítószerek

2018. november 29.

Sokunk törekszik arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben távol tartsa otthonától a kemikáliákat. Érdemes kipróbálni a természetes tisztítószereket, hiszen hatékonyságuk gyakran vetekszik a bolti, vegyszereket tartalmazó szerek erejével.

 

Általános tisztítószer

A legtöbb szennyeződéshez elegendő egy vödör meleg víz egy löttyintésnyi ecettel. Ezzel az eleggyel kiválóan megtisztíthatjuk polcainkat, falainkat, hűtőnk belsejét, illetve a háztartásunkban bármilyen olyan felületet, amely kevés törődést igényel.

 

Ablakok

Egy kézi permetezőbe öntsünk ecetet és vizet 1:1 arányban, és már eshetünk is neki az ablakainknak.

 

Padló

Járólapra és laminált padlóra is kiváló egy löttyintés ecet pár csepp illóolajjal. Keverjük össze egy vödör meleg vízzel, majd a szokásos módon mossunk fel. Nem kell aggódni: az ecetszeg száradás közben el fog illanni.

 

Fa

Egy puha rongyra cseppentett kevéske ecet és olívaolaj keveréke tisztává, csillogóvá tud varázsolni bármilyen fafelületet.

 

Matracok és kárpitos bútorok

Egy sószóróba tegyünk sütőport és pár csepp illóolajat, szórjuk rá a matracra vagy a kanapéra, majd nagyjából egy óra elteltével porszívózzuk ki a bútort.

 

Mosogatótál

Öntsünk a mosogatóba egy csésze ecetet, töltsük fel teljesen forró vízzel, majd hagyjuk így egy órára. Közben szórjunk némi sütőport egy kis tálkába, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy híg krémet kapjunk. Tegyük puha szivacsra, súroljuk ki a mosogatót. Végül csepegtessünk néhány csepp olívaolajat egy puha rongyra, töröljük át a felületet, így fog csak igazán csillogni-villogni a mosogatónk.

 

Lefolyó

Ha a lefolyóból kellemetlen szagok törnek fel, csak szórjunk bele sütőport, majd öblítsük le pár csésze meleg ecettel.

 

Mikrosütő

Egy csésze ecetet öntsünk mikrózható edénybe, majd melegítsük a mikróban forráspontig. Az ecet le fog csapódni a gép falaira. Hagyjuk így 3 percig. Ezután vegyük ki az ecetet, és ronggyal vagy papírral töröljük tisztára a mikró belsejét.

 

Vízforraló

Ha meg szeretnénk szabadítani vízforralónkat a vízkőtől, öntsük fel addig ecettel, hogy a folyadék elfedje a vízkőfoltokat. Forraljuk fel, öntsük ki az ecetet, majd alaposan öblítsük ki a forralót.

 

Makacs koszra

Keverjünk össze sütőport hidrogén-peroxiddal, dolgozzuk krémes állagúra. Dörzsi-szivaccsal szinte minden szennyeződést eltávolít. Amennyiben érzékeny a bőrünk, munka közben mindenképpen használjunk gumikesztyűt.

 

WC

Tegyünk ecetet egy permetezőbe, majd fújjuk a perem alá. Ezután egyszerűen súroljuk ki kefével, majd öblítsünk egyet.

 

Forrás: red & honey

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!