Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tényleg erősebbek lesznek a csontjaink a jógától?

2022. April 23.

Bizonyos mozgásformákról és gyakorlatokról már bebizonyosodott, hogy erősítik a csontjainkat. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a jógával, hasznos ebből a szempontból?

A jógázásnak sok pozitív hozadékát élvezhetjük a lelkes jógások szerint. Nemcsak a közérzetünk lesz jobb a gyakorlatoktól, hanem csökkenhet a vérnyomásunk, javulhat az emésztésünk, de akár még fogyhatunk is. A csontjaink viszont úgy tűnik, nem lesznek erősebbek, legalábbis csupán a jógától nem. Egy 2021-es felmérés során 591 45 és 78 év közötti résztvevő bevonásával azt vizsgálták, hogy a csontjaikban nőtt-e az ásványi anyagok mennyisége a jógázás hatására. Az eredmények pedig nem mutattak pozitív fejlődést. Ennek oka a felmérés eredményeit kielemző orvosok szerint ott keresendő, hogy a jógázás nagyon hatékonyan erősíti az izmainkat és ízületeinket, de a csontjainkat már nem. Ez nem azt jelenti, hogy ne jógázzunk, éppen ellenkezőleg. A jógázással csökkenthetjük annak lehetőségét például, hogy egy esés hatására zúzódásaink legyenek. Eleve annak az esélye, hogy elesünk is csökken, mivel a jógázás nagyban javítja az egyensúlyérzékünket és mozgáskoordinációs képességünket.

Tipp: Itt a válasz, hogy miért sportolnak keveset a magyarok

Mégis segíthet a jógázás?

Ahogy feljebb már megállapítottuk, önmagában nem, ám rögtön más lesz a helyzet, ha jógázás közben könnyű súlyokat is használunk. A súlyok ellenállást fejtenek ki, és ennek leküzdésével már a csontjainkat is erősíthetjük. Azért ajánlottak a könnyű súlyok, hogy ne tegyük ki izmainkat és ízületeinket túl nagy terhelésnek.

Megakadályozhatja a csontritkulást?

Ahogy a szervezetünk idősödik, sajnos veszítünk csontjaink erejéből és sűrűségéből. Ez szélsőséges esetben törékeny csontokhoz és csontritkuláshoz vezethet, ellene viszont jó védelmet nyújthat a jóga. Egy 2016-os tanulmány szerint már akár napi 12 perc jógázással is megállítható, majd visszafordítható csontjaink gyengülésének folyamata. A legtöbb tanulmány viszont kitér arra, hogy nem csak a jógára érdemes hagyatkoznunk. Ha a jógázás mellett általában is egészséges életmódot folytatunk, kielégítő mennyiségű D-vitamint és kalciumot juttatunk a szervezetünkbe, minimálisra tudjuk csökkenteni annak esélyét, hogy később szembe kelljen néznünk a csontritkulás kellemetlen tüneteivel.

Kapcsolódik:

Elkezdenél jógázni? Mutatjuk, miért tesz jót az egészségednek

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!