
Tényleg egészséges a humusz? Így vélekedik a kérdésről a táplálkozási tanácsadó
2019. április 4.A humuszt évek óta az egyik legegészségesebb snackként tartják számon. Akkora a sikere, hogy még világnapja is lett: május 13-án ünneplik a nemzetközi humusz napot. Megvásárolhatjuk készen, de főtt csicseriborsóból mi is könnyen összedobhatjuk otthon, pár hozzávalóra (olívaolaj, tahini, azaz szezámpaszta, kevés citromlé, fűszerek) van csak szükség hozzá. Az egyértelmű, hogy gluténmentes, laktózmentes, ráadásul vegán, de vajon tényleg annyira egészséges, mint ahogy hirdetik? Íme a táplálkozási tanácsadó véleménye.
Elliot Moore táplálkozási tanácsadó az Egyesült Királyságból osztotta meg velünk álláspontját. Mint elmondta, a humusz gazdag alacsony glikémiás indexű szénhidrátokban, tehát lassabban és fokozatosan szabadul fel a glükóztartalma, így tartva egyenletes szinten a vércukorszintünket. Azaz miután elfogyasztottuk, nem leszünk szinte álmosak a jóllakottságtól, majd rövid időn belül ismét farkaséhesek. Fő hozzávalója, a csicseriborsó nagyszerű fehérjeforrás. A fokozatosan felszabaduló energiatartalma révén kiváló választás olyan esetekben, amikor hosszabb időn keresztül végzünk fizikailag megterhelő tevékenységet. Bátran fogyasszuk edzés előtt is. A tahini pedig szezámmagból készül, amely amellett, hogy sok-sok vitamint tartalmaz, rendkívül gazdag kalciumban.
Idáig szinte csodaétel a humusz, ugye? Akkor most jöjjenek a „negatívumok”. Szerencsére nem magával a humusszal van a baj, hanem a gyengébb minőségű termékekkel – mondja Moore.
Nem minden humusz egyenlő. A boltban készen kapható verzió lehet, hogy egyszerűbb megoldásnak tűnik, de szinte biztosan több olajat és zsírt fog tartalmazni, mint a házi, még akkor is, ha zsírszegényként árusítják. Szilárd ételek akkor kaphatják meg a zsírszegény besorolást, ha 100 grammonként kevesebb, mint 3 g zsírt tartalmaznak. Két evőkanál humuszban 50 kalória és 2,8 gramm zsír van, azonban ha boltban vesszük, jóval magasabbak is lehetnek ezek az értékek. Tehát mindig olvassuk el a tájékoztató címkét. És természetesen az sem mindegy, hogy milyen olívaolajat használnak fel az elkészítéséhez, humuszhoz minőségi, extra szűz olaj szükséges.
Attól viszont nem kell tartani, hogy a készen vásárolható főtt csicseriborsó egészségtelen. Aki esetleg idegenkedik a konzervtől, üveges kiszerelésben is megvásárolhatja. Persze ha szeretnénk, meg is főzhetjük a száraz csicseriborsót, bár tény, hogy az áztatás és a főzés valóban nem 2 perces művelet.
Pita helyett fogyaszthatjuk sárgarépa- vagy uborkahasábokkal, sőt angol zellerrel is, de ha nem szeretnénk lemondani a friss, puha pitáról, akkor inkább a teljes kiőrlésű mellett tegyük le a voksunkat.
Az alaprecepten túl az alternatív humuszokat is érdemes kipróbálni, mutatjuk az 5 kedvencünket.
1. Kurkumás humusz – alaprecept extra fűszerrel.
2. Sült paprikás humusz – kápiával.
3. Céklás humusz – a színe is csodás…
4. Sült padlizsános és avokádós humusz – alaprecept 2 variánssal.
5. „Hamis” humusz – a csicseriborsó helyére karalábé került.
Forrás: popsugar